Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

България – втора родина за двама бежанци от Ирак

20 юни е Световният ден на бежанците. По този повод бяха оповестени официалните данни на ООН за бежанците по света през миналата година. Според Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) през 2018 г. над 70 милиона души са били разселени по целия..

публикувано на 20.06.19 в 16:53

Сибусиле К‘аба в България: афро-джаз турне по пътя към изгрева

Невероятен глас от ЮАР с четири дати специално за българската публика дни преди да свири на един от най-големите музикални фестивали в Европа това лято. Турнето в най-големите ни градове отваря четири портала, свързващи джаза с предколониалните му корени,..

публикувано на 18.06.19 в 18:15

„Още една година смърт“ – протест и флашмоб за забрана на фермите за ценни кожи в сряда сутринта

Утре, 19 юни 2019 г. , пред Министерски съвет от 9 часа по време на редовното заседание на кабинета ще се състои протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“. На 22-ри юни се навършва една година откакто Национална..

публикувано на 18.06.19 в 18:05

Почти всичко е наред

„Виолета Кунева фино и иронично изследва самата себе си – и понеже не познава спирачки, изследва и нас. Неудобствата на живота са преодолени с неудобствата на стихотворенията, в които винаги има място за изненада какви точно сме. Място за нежност към..

публикувано на 18.06.19 в 15:25

Изложбата „Стихове без абсент“

„В дните забързани, когато пред всеки от нас изникват сиви и тревожни картини, навярно всеки е искал да върне времето. Дa се разходи из суровите и цветни времена. Там, където великият човешки гений надгражда времето. Провокиран и вдъхновен от приятелите от..

публикувано на 11.06.19 в 14:05
Пейчо Кънев (вляво) и Радослав Чичев

Пейчо Кънев и „Последната вечеря“

Глен Ливърс, главен редактор на Poetry Quarterly, САЩ: „Тази книга на Пейчо Кънев е постоянно напомняне до всички нас, че поезията узурпира реалността. Той води читателите в много посоки, но постоянно ги завръща към познатото. Различните теми и символични..

публикувано на 06.06.19 в 14:05
Триото на Суле, Роко и Санди на Варненския джаз фестивал миналата година.

Триото на Аюуне Суле с Росен Захариев и Санди Даниел открива за Басеку Куяте

В четвъртък вечер (6 юни) на голямото африканско събитие , организирано от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и платформата за традиционна и нова африканска музика „Афровизия“ , непосредствено преди супергрупата на виртуоза Басеку Куяте от Мали на..

публикувано на 04.06.19 в 17:07

Изкуство с кауза или за един автопортрет с… противогаз

В галерията „Червената точка“ в София продължава изложбата „С“- „ВЪГЛЕРОД“. Поради големия интерес, тя ще може да се разгледа до 4 юни включително. Въглеродът е в основата на живота, защото всички организми са изградени от молекули, съдържащи въглерод...

публикувано на 30.05.19 в 09:44

Кой не иска да има звукозаписна компания… – интервю с Лайнъс Шраб

На 25 май шведският музикант Лайнъс Шраб идва в София по повод четвъртото издание на „София Дrone Day“ – българското събитие, посветено на международния ден на дроун музиката.Освен основа на V I C I M (който проект ще видим на живо) и ½ от дуото Thet..

публикувано на 23.05.19 в 14:54
Биоартинсталацията

Когато науката среща изкуството или как мухълът става красив

Въглеродът е един от малкото химични елементи, известни още от античността. Химичният му символ С е съкращение на латинското Carbonium, от лат. carbō – „въглен“. Той е неметал. Среща се под няколко алотропни форми, най-известни от които са графит, диамант и..

публикувано на 23.05.19 в 11:51