Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Джеймс Лег

Джеймс Лег от Тенеси с рокендрол апокалипсис в рамките на „Аларма Пънк Джаз“

За последния вторник на месец ноември (26.11) радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“  ви готви клавирен дърти рокендрол апокалипсис, пред-блус, пост-госпъл-хардкор с дяволското дуо на Преподобния Джон Уесли Майерс от Тенеси, известен повече като Джеймс Лег..

публикувано на 15.11.19 в 18:25
Картините на Стела Стоева „Момичето с розата“ и ‚Дантела“

Седма годишна изложба на художници от район „Младост“ на столицата

Седмата годишна изложба на художници от район „Младост“ събра 22-ма автори с над 50 произведения в различни стилове и техники. Изложбата можете да разгледате в голямата зала на Съюза на архитектите в България до 18-и ноември. Да се събират за обща изложба е..

публикувано на 14.11.19 в 10:55

Сърцето на Столична библиотека са хората, които работят за нея

Съхраняваните днес в Столична библиотека книги са над 1 200 000 тома, от които 250 000 са на чужд език. 600 000 са посетителите годишно в Столичната библиотека, а над 480 000 книги се заемат от читателите всяка година. На 24 октомври Столична библиотека..

публикувано на 07.11.19 в 09:45

Разкази, обединени от общата тема за човешките загуби и щети

Разказите в сборника на Антония Апостолова „Потъване в мъртво море“ са обединени от общата тема за човешките загуби и щети – истински или въображаеми, несъзнавани или подценявани, неизбежни или твърде закъснели. Това са истории за вратите, през които..

публикувано на 06.11.19 в 15:58

Започва акцията „Седмица в клетка“ срещу фермите за ценни кожи

Десетки доброволци ще прекарат цяла седмица в клетка като форма на протест срещу фермите за ценни кожи и в подкрепа на Забрана за тяхното съществуване у нас. В градинката „Св. Климент Охридски“ – градинката до Народното събрание и срещу Софийския..

обновено на 06.11.19 в 12:15

Криста Бел от „Туин Пийкс“ в София за рождения ден на „Аларма Пънк Джаз“

Есенното европейско турне на „музата на режисьора Дейвид Линч“ Криста Бел и нейния квартет започва тази седмица, като още третата дата от него е в София – този петък, на 8 ноември, в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* (бул. „България“ 1, подлез..

публикувано на 04.11.19 в 18:40

Още от празника на програма „Христо Ботев“ – Деня на народните будители

Наградите „Златният будилник“ се връчват традиционно на 1 ноември – Деня на народните будители, който програма „Христо Ботев“ избира за свой празник през 2002 г. Оттогава съществува и наградата „Златният будилник“, тя се дава в пет категории, за които..

публикувано на 04.11.19 в 17:38
Джон Клиъри (вляво) и Джон Скофийлд

Легендарният китарист Джон Скофийлд гостува на „Пловдив джаз фест“

Легендарният Джон Скофийлд е гост на „Пловдив джаз фест“.  Концертът на Джон Скофийлд и Джон Клиъри от втората вечер на „Пловдив джаз фест“ ще бъде на 1 ноември от 21.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“. Американският китарист Джон..

публикувано на 31.10.19 в 10:09

Скритите градини на София в „Усещане за място“

Градското земеделие печели все повече популярност по света, а софийските градинари имат какво да ни разкажат. Ана Благова от „Градски детектив“ внася в „Аларма“ нова идея. „Усещане за място“ е половинчасова документална рубрика, посветена на..

публикувано на 29.10.19 в 13:00

„Пловдив джаз фест“ 2019

Между 31 октомври и 2 ноември музиката на Европейската столица на културата ще бъде джаз. И тази година основната програма на „Пловдив джаз фест“ се състои от 6 концерта, които този път са събрани в три дни. Гости на фестивала ще бъдат: легендарният..

публикувано на 28.10.19 в 13:18