Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Станимира Хаджимитова и Иван Начев от БПМР връчват наградата на Ася Чанева

Българската платформа за международно развитие раздаде наградите „Журналистика за развитие“

На 19.09. на официално събитие в дома на Европа в София пред студенти, експерти и журналисти Международната група за правата на малцинствата (MRGI) представи своя годишен доклад „Тенденции при малцинствата и коренното население. Влиянието на..

публикувано на 19.09.19 в 17:03

Световни имена в науката пристигат в България по повод EUCYS 2019

31-вото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019, ще се проведе от 13-ти до 18-ти септември в София. Нашата страна е домакин за първи път на престижното състезание. EUCYS дава възможност на младежи от цял свят между 14 и 20 години..

публикувано на 13.09.19 в 10:33

Белослава Димитрова с нова стихосбирка

„Месо и птици“ е тратата стихосбирка на Белослава Димитрова. Тя е поетеса и журналистка. Завършила е немска филология и журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Води авторско предаване „Градски легенди“ по Радио София, БНР...

публикувано на 12.09.19 в 15:17

Писателят Илия Троянов: Свободата винаги е резултат от борба

Европейският форум в Алпбах събра през август 5 000 участници – политици, учени, експерти, журналисти и студенти от цял свят, за да дискутират темата: „Свобода и сигурност“. Форумът в Алпбах се провежда от 1945 г. и цели не само да анализира..

публикувано на 12.09.19 в 10:59
Мик Харви и Дж.П. Шайлоу

„Аларма Пънк Джаз“ обявява програмата си за есента

Платформата „Аларма Пънк Джаз“ на БНР ще навлезе ударно в 22-ия си сезон на 18 септември, броени дни преди настъпването на астрономическата есен (припомняме, че от създаването си в края на 2008 г. радиофестивалът се провежда в рамките на два концертни..

публикувано на 02.09.19 в 18:13

Испания – надежда за нов живот (втора част)

В момента сме свидетели на най-високите нива на човешка миграция, регистрирани някога – 258 милиона души по света живеят извън родните си места. Безпрецедентен брой от 70,8 милиона души по света са били принудени да напуснат домовете си през 2018 г. Сред..

публикувано на 15.08.19 в 11:45

Испания – надежда за нов живот (първа част)

Минах по пътя на миграционния маршрут на африканските бежанци до Европа . Това пътуване беше осъществено по проекта: „Медии, малцинства, миграция“ на международната организация Minority Rights Group International (Международна група за правата на..

публикувано на 10.08.19 в 09:05
Божидар Димитров, Време, пространство, материя

Галерия „Класика“ ви кани да се изгубите в лятото

Наскоро столичната галерия „Класика“ събра в обща изложба живопис и графика творби на над 20 художници, между тях срещаме утвърдени имена като Генко Генков и Петър Марангозов, както и по-непознати автори. Заглавието на изложбата е „Преди да се..

публикувано на 05.08.19 в 11:29
Криста Бел

Прекрасната Криста Бел от „Туин Пийкс“ отново в София по покана на „Аларма Пънк Джаз“ (видео)

Надали има човек, присъствал на концерта на Криста Бел  в София преди две години, който да не се развълнува от новината, че… да, „музата на режисьора Дейвид Линч“, известна още като „специален агент Тами Престън“  в третия сезон на „Туин Пийкс“, идва..

публикувано на 07.07.19 в 23:00
Шилпа Рей

Новият сезон на „Аларма Пънк Джаз“ започва с Шилпа Рей (видео)

След приключването на удивителното турне на Сибусиле К‘аба и Брадър Нафтали от ЮАР, избрани записи от което можете да слушате тази вечер от 21.30 ч. в „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ , фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР се готви..

публикувано на 05.07.19 в 18:30