Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Юбилей на художника Николай Тотев

Ето какво пише за него изкуствоведката Ани Венкова: В опит да определим стила на Николай Тотев можем да открием елементи на експресионизъм в стилистиката, наивизъм в рисунъка, символизъм в образността, фовизъм в колорита, дори сюрреализъм. Изкуствоведи..

публикувано на 15.05.17 в 15:04
Хюго Рейс в БНР

Хюго Рейс и "Фаталистите" в Пловдив и в София

Австралийският блус визионер, сподвижник на Ник Кейв и Мик Харви , пътешественик, пост-пънк-ембиънт герой и поет Хюго Рейс пристига в България за два концерта в края на май по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на БНР. Първият..

публикувано на 15.05.17 в 14:45

ЧетворКръг - интелектуален кръг за създаване на временни виртуално-фантастични светове

Нещо като пленер, нещо като фестивал, нещо като образователна практика и едновременно с това творчески празник – всичките в едно по време на събитията, които провеждаме ежегодно. ЧетворКръг е концептуалната лаборатория за проектирането на тези събития, а..

публикувано на 15.05.17 в 14:05

„Шумна неделя“ # 6 – следващата неделя с експериментатора Дейв Филипс

Дейв Филипс  е сред най-значимите експериментални музиканти на нашето време. Mакар за повечето от нас кариерата му да е свързана с най-радикалните аудио експерименти в сферата на нойз-музиката, след дългото и цялостно интервю с него, което направихме,..

публикувано на 14.05.17 в 10:35

Легендарният Дамо Сузуки за първи път в България

От името на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ с гордост и трепет обявяваме първото гостуване на една жива легенда у нас – на 15 юни в Голямата зала на клуб *Mixtape 5*   ще посрещнем самия Кенджи „Дамо“ Сузуки . Японецът е едно от емблематичните имена..

публикувано на 13.05.17 в 10:35
„Две купета“

„Гениални дилетанти“: концерт на „Две купета“ (feat. Ива Сторк) в Студио „ПроЖектиране“

Изложбата „Гениални дилетанти“ , посветена на субкултурата в Германия от 80-те години, естествено има и своите разклонения към българския ъндърграунд. Днешната спирка е Студио „ПроЖектиране“ (локация: на гърба на БНР, на гърба на УАСГ, на гърба на Съда –..

публикувано на 12.05.17 в 16:15
Кинг Аишоба Бенд

„Аларма Пънк Джаз“ организира (суб)Африкански фестивал в Голямата зала на *Mixtape 5*

В последния понеделник на месец май (29.05, с начален час 19.30 ч.) радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ организира Първия (суб)Африкански фестивал в България с участието на квинтета на невероятния Кинг Аишоба от Гана и дългогодишните изследователи и..

публикувано на 04.05.17 в 16:42
ЕYOT пред БНР след първия си концерт у нас

Европейската джаз сензация Eyot с премиера на нов албум в Първо студио на БНР

Тази сряда, на 26 април от 20.30 часа , сръбският ню-джаз квартет Еyot ще представи на живо в рамките на 17-ия радиофестивал „Аларма Пънк Джаз” музиката от четвъртия си студиен албум Innate, който излезе само преди няколко седмици за лейбъла 90&9..

публикувано на 24.04.17 в 17:22
Цоньо Цветков

Благотворителен концерт "Къде е Цоньо?" в Първо студио на БНР

Цоньо Цветков e 18-годишен виртуоз-перкусионист, който беше приет в престижния Berklee College Of Music сред 16 хиляди кандидати тази година с най-високата стипендия и на когото трябва да се помогне с набиране на останалата част от средствата, за да..

публикувано на 19.04.17 в 16:41

Нова културна платформа

Сайтът „Свободно поетическо общество” мисли поетическото в широкия смисъл на словесността и отстоява правото да се говори и пише свободно. Той е платформа за поезия, проза, пластични и сценични изкуства, за оперативна критика и публицистика, но и прокарва..

публикувано на 19.04.17 в 16:10