Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Кампанията срещу насилието в училище: „Имаш силата – бъди приятел“ помага на децата да бъдат по-добри

Представяме ви международната кампания срещу училищния тормоз: „Имаш силата – бъди приятел“, която цели да покаже на децата какво е истинското приятелство и да им даде увереност да се справят с насилниците в училище. Инициативата стартира на 27 септември с..

публикувано на 13.10.17 в 09:35
Tamsaule

Премиера на литовско-българския музикален дует Tamsaule - E.U.E.R.P.I. в Първо студио на БНР

На 11 октомври, сряда, от 21.00 ч. в Първо студио на БНР радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ ще представи на българската публика един много специален литовско-български дует. Tamsaulе е литовскa певица, авторка на текстове и композиторка. Нейното..

публикувано на 05.10.17 в 17:05
Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач пристига в Плевен специално за фестивала

Нов джаз фестивал в Плевен този уикенд

Първото издание на Международния “Есенен Джаз Фест“ в Плевен съчетава традициите на джаза с технологиите от бъдещето, балканските мелодични линии и ритми с филмови и театрални музикални теми, тангото и класиката с европейската импровизирана музика. Този..

публикувано на 28.09.17 в 17:10

Японски психеделичен рок с Acid Mothers Temple в афиша на „Аларма Пънк Джаз“

Аз съм нещо като радио тунер – казва в едно още непубликувано интервю за „Портал Култура“ японският авангардист и (съ)основател на легендарната психеделик-рок формация Acid Mothers Temple Макото Кавабата . И продължава – Звуците идват отнякъде (...)..

публикувано на 15.09.17 в 14:27

Есенният сезон на „Аларма Пънк Джаз“ започва с швейцарското инди-джаз дуо 2henning

Новият (изключително наситен) сезон на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ започва на 11 септември, понеделник, от 21.00 ч. в знаковото Първо студио на Националното радио с швейцарското експериментално инди-джаз / импро-поп дуо 2henning . 2henning са..

публикувано на 04.09.17 в 17:00
Криста Бел

„Аларма Пънк Джаз“ обявява програмата си за есенно-зимния сезон

Тази вечер в предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ от 21.30 до 23.00 часа очаквайте в детайли цялостната програма на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ до края на годината. Плюс лична среща – на живо или по телефона – с някои от основните..

публикувано на 01.09.17 в 17:35
The Homesick

The Homesick (Холандия) в афиша на есенния „Аларма Пънк Джаз“

Лека-полека радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ започва да обявява есенната си програма. Откриването е на 11 септември в Първо студио на БНР с швейцарското инди-джаз дуо 2henning и акустичната солова програма на Nocktern , a на 4 октомври в клуб Live..

публикувано на 31.08.17 в 17:29
Краут-рок иконата Кенжи „Дамо“ Сузуки пожелава „Енергия!“ на БНР

Най-доброто от „Аларма Пънк Джаз“ и… обявяване на програмата за есента

Августовската серия „Най-доброто от Аларма Пънк Джаз“ продължава и тази седмица и неусетно ще прелее и в месец септември, когато не само ще излъчим записи от някои ключови концерти от последните години, но ще имаме и нови такива – на швейцарското инди..

публикувано на 29.08.17 в 17:17
Амир Косроупур в „Най-доброто от Аларма“. Тази вечер от 21.30 – запис от концерта му в Чешкия център от 19 септември 2016 г.

„Най-доброто от Аларма Пънк Джаз“ с Амир Косроупур, Арнолд де Боер, Хюго Рейс и Алекс Хан Хунтай

И четвъртата августовска седмица посвещаваме на най-интересните музикални (пък и не само музикални) моменти, които сме имали в последно време в рамките на „Аларма“. Ще слушаме целия концерт на „Фаталистите“ на Хюго Рейс (с Джовани Ферарио на китара)..

публикувано на 21.08.17 в 16:45
Групата на Кинг Аишоба (Гана)

Най-доброто от „Аларма Пънк Джаз“ до края на август, че и след това

Заглавието е уловка, разбира се, защото най-доброто винаги предстои. Но все пак трябва да отдадем дължимото и на постиженията дотук. В края на пролетта имахме чудесна група от Гана на „Аларма Пънк Джаз“ , около която заформихме цял мини фестивал..

публикувано на 14.08.17 в 17:10