Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният лабиринт Sziget на остров Обудай: 19-и епизод

Снимка: Архив

Безспорно най-апетитното лятно музикално събитие за цяла Централна и Източна Европа тази година ще се проведе от 8 до 15 август. Официално: от 10 до 14, но нали знаете, че от няколко години Sziget си има поне до два-три „нулеви” дни, а последната вечер, обикновено неделя, никога не завършва с последния концерт на Главната сцена, а продължава поне до следващото утро (някъде докъм десет-десет и нещо). Така че: от 8 до 15 в крайна сметка - твърдо!
Сред основните участници на Главната сцена на фестивала тази година можем да откроим Pulp, The Prodigy, Moby, Skunk Anansie, The White Lies, Chemical Brothers, Gogol Bordello и The National. И макар половината от тях да са на разположение за слушане и гледане на други фестивали в „нашата околия” като Exit, Spirit Of Burgas или Terraneo, ние държим да подчертаем: тръпката на Sziget e специфична! А и, както се казва, никой не е умрял от това, че е успял да види и чуе повече от веднъж някоя от любимите си групи в рамките на едно и също лято. В нашето предаване ние никак не обичаме синдрома „ама тоя аз вече съм го гледал преди две години”.
Освен това на Sziget винаги е от голямо значение и заобикалящата среда, състояща се от неизброимо количество малки и големи сцени и сценички (понякога сменящи местата си през годините), цели палаткови улички, посветени на различни „граждански инициативи”, занаяти и всякакви други причудливи дейности (от низане на мъниста до маорска хардкор-гимнастика), таро-лабиринти, гигантски театрално-акробатски конструкции, бирарийки, скарарийки, просещи хора, дивеещи хора, обичащи се хора, борещи се в надуваеми басейни с течен шоколад хора и т.н. Попаднеш ли на Sziget, гаранция, че ще се откъснеш от света поне за седмица, защото Sziget е цял един свят сам по себе си - макар да е разположен само на няколко квадратни километра (колкото е площта на дунавския остров Обудай в Будапеща)...
От следващата седмица ние в „Аларма”, като дългогодишни наблюдатели, почитатели и колаборатори на това уникално за цяла Европа музикално събитие, започваме серия от портрети и интервюта – в ефир и на сайта на програма „Христо Ботев” - с някои от най-атрактивните участници: Gogol Bordello, Oi Va Voi (които неслучайно ще свирят за трета поредна година като хедлайнери на Уърлд сцената), Socalled, Rotfront, Тумани Диабате, Елиадес Очоа, Fokatelep и пр. Нека оставим някои неща и за изненада!

(Следват продължения...)

По публикацията работи: Цветан Цветанов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна