Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Александър Заралиев, Цветан Цветанов, Ясен Атанасов, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации
Част от дегустационния панел в категория Wit с шампион Blanche de Namur

Мултикултурни диалози около белгийската бира

Преди година белгийските бири бяха признати за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Логичният въпрос е – защо нематериално, нали не са песните на Бистришките баби, фламенкото и фадото? Белгийската бирена култура повежда..

публикувано на 03.12.17 в 16:05
Келтски празник в с. Хлябово, Хасковско.

Келтското наследство в мултикултурна Европа

Келтите като едни от предците на обединена Европа – това е темата на предаването, по която ще разговаряме с гостите в студиото Сурен Исраилян, Ивайло Коев и асистент Юлий Емилов. И тримата са членове на сдружение „Келтско наследство“, което по настоящем е..

публикувано на 18.11.17 в 15:35
Реализацията на проекта в България. Стъпалата на Централна Баня, София.

По обратния път на бежанците

Разказът ни днес е за бежанци... Но онези, които изминават обратния път от Европа до Близкия Изток през Италия, Словения, Австрия, Унгария,  Румъния, България, Македония и Гърция. Кои лица стоят зад проекта? Алаа Ашиид - музикант и композитор от Сирия,..

публикувано на 07.10.17 в 15:40
Росалия и Раул Фернандес от Mar de Musicas

Мултикултурни диалози в морето на музиките

Колкото и да си приличат, музикалните фестивали отразяват много от характера на мястото на провеждането си. Замислени като отваряне към другостта са фестивали от типа на  Мар де мусикас в Картахена и до известна степен джазовия в недалечния от там Сан..

публикувано на 08.09.17 в 11:19
Диляна Никифорова по време на представление.

Лято с балет

Съчетанието на детски лагер, балетна академия и селски пасторал е една от мисията на нашата гостенка Диляна Никифорова - добре познатата прима балерина на Софийската опера и балет . В разговора тя споделя за своя път през балетните школи и театри на Париж..

публикувано на 17.06.17 в 15:40

Непал – една страна във висините

Непал – една наистина далечна страна, която вече е туристическа дестинация и за някои българи, но за която се знае малко относно културното многообразие и политическият климат. Гост на предаването е професор Хем Радж Субеди, преподавател в Университета на..

публикувано на 15.05.17 в 09:20
Танцова формация – „Балканска младост“, гр. Етрополе, победители в конкурса за песен в категорията IX -XII клас

Детска песен и усмивка

Пролетта е сезонът и на детските усмивки! В предаването ще научим повече за ІV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц 2016/2017 г. Ще се докоснем до атмосферата с избрано от изпълненията на многобройните участници и засмените интервюта на..

публикувано на 05.05.17 в 09:15
Йерусалим

Йерусалим – светият град

Заедно с Екатерина Дамянова, доцент по Библейска археология и Библейска история в катедра Библеистика на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" на Велика събота ще говорим за града, който припознават като свой и трите..

публикувано на 15.04.17 в 18:10

Слънчевият кръг

Пролетта е време да погледнем към причината за възраждането на природата – Слънцето. В студиото сме с фолклористката и учителка Наталия Ушкова, която идва от далечен Иркутск. След като е живяла няколко години във Варна и Шумен, днес тя е с цялото си..

публикувано на 08.04.17 в 15:45

9 години най-новата държава в Европа търси своята идентичност

Неотдавна Косово отбеляза девет години от обявяването на независимостта си. Към момента Косово е призната за независима държава от 110 държави в света, включително и от България. Пет страни-членки на Европейския съюз отказват да я признаят. От Дардания до..

публикувано на 06.03.17 в 10:14