Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Александър Заралиев, Цветан Цветанов, Ясен Атанасов, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации
Монахът Мартин Лутер

Реформацията – реформирано християнство или нова религиозна система

На 31 октомври 1517 г. монахът Мартин Лутер закова на портата на църквата във Витенберг, Германия, своите 95 тези срещу продажбата на индулгенции. От този акт, който се противопоставя на папската политика, води началото си Реформацията. За същността,..

публикувано на 22.03.18 в 09:15

Каталония – нова нация или провокация

В края на 2017 г. в испанската историческа област Каталония се проведе несанкциониран от официалните власти референдум за независимост, който влезе в центъра на световното внимание. Все повече хора се питат: „Какво стои в основата на този стремеж към..

публикувано на 14.03.18 в 09:15
Демонстрация срещу турската военна операция в сирийския град Африн

Сирийски Кюрдистан и битката при Африн

Двадесетгодишна красива девойка, Авеста Хабур се хвърля с връзка гранати под настъпващия турски танк и го взривява. Това е епизод от ожесточената битка за Африн в северозападна Сирия, между турската армия и отрядите на кюрдската самоотбрана и част от новата..

публикувано на 10.03.18 в 15:45
Аня Лехнер и Георги Арнаудов

Чело импровизации с Аня Лехнер и Георги Арнаудов

За разлика от контрабаса, челото далеч не е типично за джаза в различните му форми. С изключение на онези, доближаващи го до съвременната импровизирана музика, която отличава най-вече европейските артисти от повечето американски. Творeц като Аня..

публикувано на 03.02.18 в 15:35
Лансароте

Лансароте – резерват на ЮНЕСКО и предупреждение към нас

Образованието и културата на един народ са много повече от празничните му обреди, музикалните ритми и карнавални шествия. Те се изразяват преди всичко в опазването на пейзажите и средата, които са живата история на неговата идентичност, както и..

публикувано на 19.01.18 в 11:15
Част от дегустационния панел в категория Wit с шампион Blanche de Namur

Мултикултурни диалози около белгийската бира

Преди година белгийските бири бяха признати за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Логичният въпрос е – защо нематериално, нали не са песните на Бистришките баби, фламенкото и фадото? Белгийската бирена култура повежда..

публикувано на 03.12.17 в 16:05
Келтски празник в с. Хлябово, Хасковско.

Келтското наследство в мултикултурна Европа

Келтите като едни от предците на обединена Европа – това е темата на предаването, по която ще разговаряме с гостите в студиото Сурен Исраилян, Ивайло Коев и асистент Юлий Емилов. И тримата са членове на сдружение „Келтско наследство“, което по настоящем е..

публикувано на 18.11.17 в 15:35
Реализацията на проекта в България. Стъпалата на Централна Баня, София.

По обратния път на бежанците

Разказът ни днес е за бежанци... Но онези, които изминават обратния път от Европа до Близкия Изток през Италия, Словения, Австрия, Унгария,  Румъния, България, Македония и Гърция. Кои лица стоят зад проекта? Алаа Ашиид - музикант и композитор от Сирия,..

публикувано на 07.10.17 в 15:40
Росалия и Раул Фернандес от Mar de Musicas

Мултикултурни диалози в морето на музиките

Колкото и да си приличат, музикалните фестивали отразяват много от характера на мястото на провеждането си. Замислени като отваряне към другостта са фестивали от типа на  Мар де мусикас в Картахена и до известна степен джазовия в недалечния от там Сан..

публикувано на 08.09.17 в 11:19
Диляна Никифорова по време на представление.

Лято с балет

Съчетанието на детски лагер, балетна академия и селски пасторал е една от мисията на нашата гостенка Диляна Никифорова - добре познатата прима балерина на Софийската опера и балет . В разговора тя споделя за своя път през балетните школи и театри на Париж..

публикувано на 17.06.17 в 15:40