Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на Станислав Лем

Той е един от най-знаменитите писатели-фантасти и в България, и сред страните, които отбелязват изключително достойно този юбилей с представяне на специалния брой „Лемтернет” на Дружеството на българските фантасти.
Госпожа Халине Кръстева от Полския културен институт в София с подробностите:
За опознаване на Станислав Лем може би трябва да се започне от първия му роман „Човекът от Марс”, издаден още през 1946 г. или от първата научнофантастична книга „Астронавти” от 1951 година. Българското издание е още от 1958. Знам, че съвсем скоро са излезли „Звездни дневници” сборник на издание „Колибри”, което преиздаде и „Соларис” на Лем. Ще спомена, че на български са издадени 21 книги от Станислав Лем, който е считан за един от бащите на световната фантастика, уникално явление в този жанр.
Той е автор на 23 книги, преведени на над 40 езика. Продадени са над 30 милиона екземпляра от книгите му. Сред българите той винаги се е радвал на голяма популярност, защото поставя и редица етични проблеми в творчеството си.
На днешното събитие ще присъстват съставителите на броя – председателят на Дружеството на българските фантасти Атанас Славов, и г-н Карапанчев – секретар на дружеството. Поканени са всички, които искат да се запознаят с творчеството на Станислав Лем в Полския културен институт в София. Там ще могат да се чуят и откъси от пиесата на Станислав Лем „Миш-маш”, както и анимационният филм „Маска” по едноименното произведение на Лем, който е отличен с голямата награда на Световния фестивал на анимационния филм във Варна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна