Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 10.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Екип на предаването: Александър Райчев, Мария Костова, Мария Христова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 02 60 (от 7.15 до 10 часа).

За още информация за предаването и връзка с екипа можете да използвате и страницата на предаването във Фейсбук

Публикации
Част от корицата на книгата „Дзен в изкуството да пишеш“ на Рей Бредбъри.

Ръководство за разказване на истории

През последните години наръчниците за самоусъвършенстване, ръководствата за оцеляване в дивата планина и дори самоучителите по плетене или по китара, се радват на голям интерес. Сега почти едновременно излизат и два наръчника за творческо писане. Тези две..

публикувано на 28.04.17 в 11:05

Българска премиера на операта „Вилиси“ на Пучини

Тази вечер в зала „България“ Софийската филхармония ще осъществи българската премиера на операта „Вилиси“ от Джакомо Пучини. Освен това концертно оперно изпълнение ще прозвучат няколко великолепни оркестрови пиеси като „Хризантеми“, интермецо от..

публикувано на 28.04.17 в 10:10
Изглед от моста над река Ерма.

Референдумът като начин на употреба: от Трън до Фарьорските острови

Датата на местния референдум в Трън за добив и преработка на метални полезни изкопаеми бе променена с решение на Общинския съвет, с което допитването се насрочва за 11 юни т. г. Това е втори опит на местната власт за референдум, след като първият бе..

публикувано на 27.04.17 в 15:15

Соня Йончева среща българската публика

След поредица забележителни дебюти на най-престижните световни музикални сцени в Европа и Америка Соня Йончева пристига за концерт в България, по покана на Национален дворец на културата. Дългоочакваното събитие е на 18 юни в зала 1 от 20.00..

публикувано на 27.04.17 в 13:20
Канабис

Тенденциите в разпространението и употребата на наркотици в България

Наркотиците често са определяни като „бича на нашето време“, защото представляват един наистина сериозен социален и здравен проблем на съвременното общество. Все по-ниска е възрастовата граница, на която се опитват различни наркотични вещества. С..

публикувано на 27.04.17 в 12:15

Задължителната незадължителна литература, която липсва в българското образование

За пореден път литературен клуб „Перото“ беше домакин на дебат засягащ проблемите на четенето в България. На 22 април 2017 г. темата на дискусията беше „Задължителна учебна литература“, която постави въпросите: има ли място за съвременната литература в..

публикувано на 26.04.17 в 11:50

„Спомням си“

Връщам се. Спомням си. Скачам. Пропадам. Пътувам. Сънувам. Изчезвам. Умирам… Някак така започва разговорът със сценариста и режисьор на спектакъла „Спомням си“ Петър Пашов-младши в търсене на случката, а не просто на представление с участието на актьора..

публикувано на 25.04.17 в 13:55
Актрисата Яна Маринова

Глас

Моноспектакълът „Глас“ по текстове на Елена Алексиева е новото заглавие в програмата на „Нов театър“ НДК . В ролята на Виктория Глас- дубльорката на великата Мария Калас се превъплъщава актрисата Яна Маринова. Отначало можеш да помислиш, че „Глас“ е..

публикувано на 25.04.17 в 11:10

Проф. д-р инж. Павел Пенчев: Очаквам водна криза в Хасково

Днес специален гост в студиото на „Нашият ден“ беше председателят на Българската асоциация по подземни води , проф. д-р инж. Павел Пенчев. Той очерта рамките на проблема с опасните находища на метали в близост до източници на питейна вода в страната и..

публикувано на 24.04.17 в 10:55

За колко сребърника купуват свободата на словото у нас?

В Международния ден на свободния печат, обявен от „Репортери без граница“ през 1991 г., в „Нашият ден“ търсим измеренията на свободата на словото и мястото на България в световните класации за качествена и свободна журналистика. Главният секретар на Съюза..

публикувано на 20.04.17 в 15:35