Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер „Сентрал парк уест” на Уди Алън в Сатирата

Сцена от постановката.
Снимка: www.satirata.bg
Да можеш да поднасяш тъжните неща в живота като смешни е наистина гениално. Това качество безспорно притежава Уди Алън, което личи от пиесата му „Сентрал парк уест”, чиято премиера е тази вечер на сцената на Сатиричния театър.
В тази пиеса Уди Алън ни разказва една история за хора, които страшно много искат да бъдат обичани и щастливи. Участват Ана Вълчанова, Стефан Щерев, Нона Йотова, Пламен Сираков. Пиесата е дебют за младата актриса Силвана Пишимарова. Тя сподели за „Нашият” ден:
Мога да кажа, че ме посрещнаха страхотно. Всеки може да си мечтае за такова посрещане. Очаквах интриги, погледи накриво, но не. Напротив! Всеки гледа да ти подаде ръка. Учудена съм. Героинята ми е младо, неопитно момиче. Идвам в края на пиесата и доразбърквам техния свят. Тъжното е представено в комична светлина. Замисляш се, но докато гледаш, се смееш. Мечтая за роли и предизвикателства.

Режисьорът Бойко Илиев поставя Уди Алън в Пазарджик, Ямбол, в Младежкия театър:
Вече за седми път се срещам с Уди Алън и ми е много приятно. Явно че неговият хумор, неговото отношение към живота са ми близки. Това е така, защото вероятно той може да погледне на света по един много интересен начин. Понякога разкрива неща наглед банални, но успява да ни отърве от илюзиите. Уди Алън се занимава с това, което познава, затова героите са като че ли част от него. В Сентрал парк уест живеят най-богатите в Манхатън, Ню Йорк. Там са хората, постигнали мечтите си. Оказва се, че в този успешен свят живеят едни живи хора, които страдат, плачат понякога, преживяват същите емоции като нас. Животът продължава. Често страдаме от илюзиите, че сме постигнали много, че сме едни много сериозни хора, заслужаващи уважение, а в крайна сметка всичко е толкова смешно, толкова нелепо в тези наши затворени системи, че сме повярвали във величието си. Ние все пак си оставаме самотни хора, опитващи се да разкрият живота си, тъй като в стремежа ни да успеем да постигнем върха, понякога загубваме този до себе си. Не можем да разглеждаме Уди Алън едностранчиво. Той наистина е многолик. Не напразно започва като комик, свири джаз по клубовете, това е човек с многостранен самобитен талант. Той се вглежда в душите ни, но и в собствената си душа. Той отразява всичко, което се случва с него и с нас. Той търси общочовешките прояви, успява да погледне отстрани на живота си, което е прекрасно. Уди Алън успява да ни покаже, че е важен мигът и трябва да го изживяваме пълноценно, трябва да изживяваме живота си такъв, какъвто е. Това е и моето послание към зрителите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна