Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старите къщи – любим сюжет в търсене на родовата памет

Художникът Емил Петров живее в Благоевград близо 30 години, а носи чувствителността и светоусещането на Предбалкана. Роден е в София, но израства в севлиевското село Батошево. Завършва Художествената гимназия в столицата със специалност „Приложни изкуства” и специализация в металопластиката. Работи 3 години в Театъра на армията като художник-изпълнител. След това завършва Художествената академия със специалност „Сценография”. Негова е сценографията на над 50 постановки в драматичните театри в Благоевград, Ловеч, Хасково и Димитровград.
От доста години Емил Петров е на свободна практика. Рисува масло и акварел, прави и стенописи. Има самостоятелни изложби в Благоевград, Димитровград и Хасково, а с отделни свои картини – участия в изложби в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Англия, Германия, Швейцария, Чехия и Гърция.
Старите къщи са му любим сюжет, който оживява в картините му, те говорят на зрителя и го карат да търси корените си в скритите гънки на паметта, в забравените на пръв поглед случки и събития, белязали детството и зрелостта на човека.
По публикацията работи: Димитрина Кюркчиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна