Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ти, който си на небето, алилуя!

Снимка: Архив

На 25 март, Благовещение, когато Ангелът благовестява на Девата радостната вест, че ще роди Божия син, Радиотеатър предлага на своите приятели и почитатели един светъл, тъжен и прекрасен спектакъл по повестта на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених”. Авторът й завършва гимназия в София и консерватория в Лайпциг. Свири в джазови формации; работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. Редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми „Бояна”.
„Балада за Георг Хених” е публикувана във Франция, където по това време живее Виктор Пасков. Тази богата, артистична биография на музиканта и писателя определя донякъде и темите на книгите му. Но най-вече това се отнася за „Балада за Георг Хених”. Тъжната история за умиращия в забвение и бедност лютиер Георг Хених, останал в чуждата за него България, създавайки единствената по рода си школа за цигулки, но забравен и изоставен, живеещ само със сенките на миналото и с приятелството на едно дете, разтърсва читателя, а, надяваме се, и слушателя с вярната картина на човешкото бездушие, предателство и използвачество.
Режисьорът Георги Темелков, както и актьорите Петър Пейков-старши, Александър Притуп, Вълчо Камарашев, Жени Филипова изграждат вълнуващата история.
Ти, който си на небето, маестро Георг Хених, маестро Виктор Пасков, завършваме с прекрасните ви думи, неповторими и незабравими:
„Свещено, свещено, свещено е изкуството, което бе, което е и което ще бъде! Алилуя!”

неделя, 25 март, от 16.00 часа

По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени