Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от „Мартенски музикални дни”: концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” на 28 март от 19.00 часа

Диригент Пламен Джуров
Солисти: Минчо Минчев (цигулка), Николай Минчев (цигулка), Татяна Колева (перкусии), Емануел Сежурне (перкусии).

В програмата:
• О. Респиги – Антични танци и арии
• Й.С. Бах – Концерт за две цигулки
• П. Сарасате – Навара за две цигулки и струнен оркестър
• Е. Сежурне – Концерт за маримба, вибрафон, струнен оркестър и перкусионен ансамбъл (световна премиера)
• Б. Барток – Дивертименто

Камерният ансамбъл „Софийски солисти” има 50-годишна история. Основан е през 1961 от Михаил Ангелов под името „Софийски камерен оркестър”, като по-късно е преименуван в „Софийски солисти”. Негови диригенти са Васил Казанджиев и Емил Табаков, а от 1988 – Пламен Джуров.
„Софийски солисти” е състав, който отдавна си е извоювал трайно място в културния живот на България с обширния си репертоар и яркото си сценично присъствие. Ансамбълът съчетава в едно традиции и новаторство, уважение към утвърдените авторитети и подчертан стремеж към подпомагане на младите таланти. Има множество реализирани записи на творби от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън, както и на специално създадени за него произведения от Владигеров, Л. Николов, Големинов, Казанджиев, Райчев, Табаков и др.
Осъществява множество концертни турнета в Европа, САЩ, Канада и Япония.
От 2009 по инициатива на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите три издания досега са участвали над 140 композитори от повече от 30 страни.

Пламен Джуров

Пламен Джуров завършва ДМА, София, с пиано при Мара Балсамова, дирижиране при Константин Илиев и композиция при Марин Големинов. В периода 1976-1982 е диригент на Плевенската филхармония, а след това работи в системата на ДО „Музика”, където гастролира с български и чужди оркестри, между които Филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Санкт-Петербургската филхармония. От 1988 е диригент на Камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах и интегрална панорама на литература за китара и оркестър. На него се дължат поредицата премиерни изпълнения на чужди и български композитори и първи изяви с оркестър на млади български дарования.
Заедно със Солистите е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Корея. Носител е на поредица награди. Развива активна обществена дейност в областта на музикалното изкуство. В работата си като композитор той е насочен предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения са изпълнявани и записвани в България и чужбина. В момента е професор по дирижиране в НМА „Панчо Владигеров”, София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна