Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Етномузика и митология”: Природата в етномузиката

Скалният феномен Марков камък край град Елена. Трудно е да се повярва, че това природно явление се е образувало само, затова му се придават чудодейни сили.
Снимка: Архив
Природата и нейните елементи в митологията се приемат за различни неодушевени предмети или за живи същества. На Слънцето се гледа като на кравай, тава, тепсия, на човек или на бивол. То има майка, но е без баща. Всички звезди са му сестри, а месецът е негов брат. Поради това, че цялата земя е обградена от вода, слънцето сутрин се оттърсва от нея и тя пада като роса по тревата. Затова росата има особени магически сили в определени дни от годината (Еньовден или Вартоломей).
Месечината според българската народна вяра е същество от женски, по-рядко от мъжки род. През различните си фази тя носи различни имена.
Скалите и камъните от хилядолетия са смятани за свещени места. Те са място, на което се издигат най-големите култови комплекси на Балканите и по целия свят. Дори един най-обикновен камък, без да е скъпоценен, притежава знания и умения, които са неподозирани за външните наблюдатели на едно традиционно общество. В България често скалните светилища се наричат Марков камък. В Средна Азия и Сибир лечителите имат свои специални камъни, които допринасят за техните сили. Овладяването на силата на природата или, с други думи казано, познанието за камъните, водата и дърветата и неговото интегриране в живота на древните хора става и с помощта на музиката. Тъпаните, хлопките и струнните инструменти са главните ритуални атрибути на лечителите при шаманското пътуване. Благодарение на тях се създава ритъм, с който лечителят изпада в транс, призовава своите духове помощници и се защитава от враждебните духове при сеанса.
В предаването ще чуете т. нар. гърлено пеене (певецът изпълнява един или повече тона наведнъж – бурдон и обертон), което е важна част от шаманския сеанс.

17 септември
По публикацията работи: Александър Заралиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна