Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданското общество в помощ на културни паметници в опасност

Инициативите „Римски съботник” на гражданско сдружение „Потомци” са насочени към опазване и социализиране на паметниците на културата. Всичко това става с помощта на гражданското общество у нас, съпричастно към съдбата на културно-историческото наследство на България.
Последно доброволците от движението почистиха археологическия комплекс „Римски мавзолей” (III - IV век) в столичния квартал „Лозенец” до Южен парк.
Същият паметник бе почистен с помощта на 75 доброволци и Столична община през октомври 2010 година. Тогава бяха отстранени 6 тона отпадъци. Паметникът обаче продължи да съществува в пълна анонимност, обрасъл в буйна растителност. Амбицията на „Потомците” е да намери алтернативен план за по-нататъшната му съдба.
Това не е първият случай на паметник в опасност, на който сдружението помага. Опитът на организацията показва, че с обединените усилия на отговорните държавни институции, неправителствени организации и отделните граждани културните ни паметници могат да бъдат спасени. Това се случи със Западната порта на Римска Сердика, където след почистването на паметника, с помощта на фондация „Америка за България” започнаха проучвания на обекта, а в момента се разработва и проект за неговото социализиране и превръщане в археологически резерват.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна