Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчишката Кибела

| обновено на 22.06.15 в 12:54
Култът към Кибела бил разпространен по цяла Мала Азия, (на сн. изображение на богинята и Атис, 3 в.);а оттам после преминал в Гърция и Римската империя.
Снимка: Архив
През 2007 година, по време на строителни работи, в Балчик, археолозите откриват единствения в България храм на Великата Богиня Майка на боговете, Кибела. В намерените надписи тя е наречена Понтийска Майка на боговете, т.е. Майката от Черно море.
В дъното на голямата зала на храма, точно срещу входа, под допълнителен каменен покрив, носен от красиви йонийски колони, се е намирала голяма статуя на богинята, седнала на трон с релеф на лъв отстрани. Пред нея са се извършвали ритуални жертвоприношения и са били оставяни като дар оцветени нейни статуетки – до сега са намерени повече от 10.
Тук, вероятно, са се провеждали и специални тържества с музика и танци – археолозите са извадили плоча с много красиво релефно изображение на десет танцуващи жени. Танцуващи жени има и върху купела.
Храмът – това прекрасно произведение на архитектурата, е построен в средата на 3 в. пр. Хр. и се е използвал около 500 години. През 6 век морето навлязло на няколко километра в сушата и огромните свлачища след оттеглянето му затрупали храма.
Къде другаде е била почитана богинята Кибела и кои са най-красивите й изображения можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
По публикацията работи: Ирина Вълчанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени