18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата

Мадарският конник е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Снимка: Любомир Лазаров
В Международния ден за опазване на паметниците на културата в „Нащият ден” ви срещаме с архитект Галя Стоянова:
„Този ден се чества от 1984 г., празник е и на нашия Национален институт за недвижимо културно наследство. Той ни свързва най-вече с обектите на световното наследство. За щастие България има 9 такива обекта – 7 културни и два природни. На този ден ние отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е много трудна и отговорна роля. Културно-историческият ресурс на нашата държава е доста богат и многообразен. Изразено в цифри това са около 40 хиляди паметника на културата, като 15 хиляди са археологическите обекти. Това са обектите, вписани в археологическата карта на България, защитени от закона.
Около 20 хиляди са архитектурните паметници на културата, има много защитени територии, съхранили ценностите си от най-дълбока древност до днес. Мога много да говоря за изкуството на 16 век, запазено в нашите централни градски части. В сградите личи влияние на европейски стилове от този период, но има и примери, в които по интересен начин са съчетани традициите на българската средновековна школа.
На празника обаче ми се ще да спомена и някои от тревогите ни. Нашата действителност по отношение на съдбата на много от паметниците на културата е тъжна. Знаем всички за проблема с реституцията и битката ни с наследниците. Мога да дам като пример бившия етнографски музей на Смолян, който вече е в окаяно състояние. Не мога да изключа банята в „Овча купел” и редица други обекти, предизвикали протестите на хората. Няма да пропусна проблемите с финансирането и пр.
Нека обаче в Международния ден за опазване на паметниците на културата да поздравя всички колеги и им пожелая да продължат да работят толкова добросъвестно, както и до сега.”
Още от категорията

„Топлофикация - София“ пусна парното на близо 70 сгради

Отоплението на близо 70 сгради в столицата вече е пуснато, съобщиха от „Топлофикация - София“. Стана дума най-вече за детски градини, училища, болници. Парното е пуснато и в 12 жилищни сгради, чийто домоуправители са подали молби с такова искане. Вчера беше обявено, че заради очакваното в края на седмицата затопляне, „Топлофикация-София“..

публикувано на 23.10.18 в 12:56

Издирваният за автокражби Лъвицата се е предал на полицията

Издирваният за автокражби Светослав Петков, познат с прозвището Лъвицата, се е предал на полицията. Петков беше издирван от близо месец заради откраднат автомобил. По време на полицейската акция Петков успя да избяга, като удари и патрулен автомобил на МВР. При акцията беше задържан друг известен автокрадец Георги Воденичаров с прозвището..

публикувано на 23.10.18 в 12:45

Обезлюдяването на Босилеград и липсата на работни места подтиква повечето млади хора да емигрират

Да бъдеш посрещнат от топла българска реч в пределите на сръбската държава не е необичайно явление. На едва 128 км югозападно от София българското малцинство в град Босилеград ревностно съхранява своята идентичност десетилетия наред. Над 70 на 100 от местното население, което днес надхвърля 2 500 души, се самоопределят като българи.  По силата на..

публикувано на 23.10.18 в 12:37

Оставката на Валери Симеонов поискаха и протестиращи майки в Добрич

Протест на майки на деца с увреждания, с искания за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, се проведе днес в Добрич. С плакати с надписи „Системата ни убива“ и „Когато тръгнат майките, след тях тръгват всички“, те заявиха категоричното си решение да продължат с протеста си и в следващите дни.  „След вчерашните думи на премиера, че не може..

публикувано на 23.10.18 в 12:27
Джамал Хашоги

Намерено е тялото на Джамал Хашоги

Тялото на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги е било намерено в кладенец на територията на резиденцията на консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщава турското издание Haberler, позовавайки се на изявление на лидера на партия „Ватан“ Догу Перинчек. Хашоги изчезна на 2 октомври след посещение в консулството, където влязъл,..

публикувано на 23.10.18 в 11:40

Информационна кампания в защита на НП "Пирин" ще се състои в девет града у нас

Експерти на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" ще проведат информационна кампания в защита на Националния парк "Пирин" в 9 града на страната следващата седмица. До края на месеца се очаква окончателното решение на Върховния административен съд във връзка с делото за липса на..

обновено на 23.10.18 в 11:31

Българка в Австрия подема кампания за купуване на уред, даващ надежда за нормален живот на хиляди българи с увреждания

Над 680 000 души в България са с трайни увреждания, сочат данните на Националния осигурителен институт за 2017 година. Едва 10 на сто от тях обаче получават шанс и намират своя работа. Това до голяма степен се дължи на нежеланието на работодателите да наемат хора, за които трябва да пригодят помещение, или да променят начина си на работа,..

публикувано на 23.10.18 в 11:24