Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата

Мадарският конник е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Снимка: Любомир Лазаров
В Международния ден за опазване на паметниците на културата в „Нащият ден” ви срещаме с архитект Галя Стоянова:
„Този ден се чества от 1984 г., празник е и на нашия Национален институт за недвижимо културно наследство. Той ни свързва най-вече с обектите на световното наследство. За щастие България има 9 такива обекта – 7 културни и два природни. На този ден ние отдаваме дължимото на националното ни наследство, почитаме хората, отдадени на каузата за опазването му, което е много трудна и отговорна роля. Културно-историческият ресурс на нашата държава е доста богат и многообразен. Изразено в цифри това са около 40 хиляди паметника на културата, като 15 хиляди са археологическите обекти. Това са обектите, вписани в археологическата карта на България, защитени от закона.
Около 20 хиляди са архитектурните паметници на културата, има много защитени територии, съхранили ценностите си от най-дълбока древност до днес. Мога много да говоря за изкуството на 16 век, запазено в нашите централни градски части. В сградите личи влияние на европейски стилове от този период, но има и примери, в които по интересен начин са съчетани традициите на българската средновековна школа.
На празника обаче ми се ще да спомена и някои от тревогите ни. Нашата действителност по отношение на съдбата на много от паметниците на културата е тъжна. Знаем всички за проблема с реституцията и битката ни с наследниците. Мога да дам като пример бившия етнографски музей на Смолян, който вече е в окаяно състояние. Не мога да изключа банята в „Овча купел” и редица други обекти, предизвикали протестите на хората. Няма да пропусна проблемите с финансирането и пр.
Нека обаче в Международния ден за опазване на паметниците на културата да поздравя всички колеги и им пожелая да продължат да работят толкова добросъвестно, както и до сега.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени