Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите

Над 30 музея и галерии в София ще отворят врати на 18 май.
Снимка: Архив

И тази година, за девети път у нас, българските музеи и галерии се включват в Европейската нощ на музеите, организирана по инициатива на Френското министерство на културата. Събитието е по повод 36-ото издание на Международния ден на музеите, отбелязван всяка година на 18-и май. Патрон на този празник е Международният музеен съвет (ICOM). Всяка година проявата преминава под различно мото. През 2013-а то е: Museums (Memory + Creativity) = Social Change, или: Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес. Европейската нощ на музеите се организира под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и разбира се, Международния музеен съвет (ICOM).

В София повече от 20 музеи и галерии се присъединяват към инициативата, която се реализира със съдействието на Министерството на културата, Столичната община и Френския културен институт. Повече информация за Европейската нощ на музеите ще бъде предоставена на електронната страница на Министерството на културата http://www.mc.government.bg/

Как музеите у нас приемат този проект и оказва ли той очакваното положително влияние върху тяхната дейност? Европейската нощ на музеите създава ли подходящата среда, която да съдейства за реализиране на иновативни идеи при представяне на експозициите, както и по отношение привличането на посетители?
За празника на музеите разговаряхме с проф. д. изк. Мила Сантова, заместник-министър на културата.

Програма на Европейската нощ на музеите

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна