Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Ирина Сардарева в студиото на предаването

Музей на шапките – истории от личния музей на Ирина Сардарева

Има много истории за шапки и за майстори шапкари, които и до днес не ни оставят равнодушни, нито към шапките, нито към техните създатели. „Тежка си ти, шапко на Мономах!... “, възкликва Борис Годунов в едноименната трагедия, сътворена от Александър Пушкин...

публикувано на 13.07.19 в 15:05
Симеон Панайотов в студиото на програма „Христо Ботев“

Юбилей – художникът Симеон Панайотов на 60

Съвсем наскоро Симеон Панайотов, нашият гост в това предаване, представи свои творби в галерия „Средец“ на Министерството на културата. Изложбата „Вибрации“ е по повод на неговата 60-годишнина и открива пред ценителите на изобразителното изкуство една..

публикувано на 01.07.19 в 11:20
Н.Пр. г-жа Наргиз Гурбанова в студиото на предаването

Европейски и други паралели – за културното наследство на Азербайджан – II част

Старинната част на Баку, столицата на Азербайджан, както и Националният азербайджански резерват Гобустан, отдавна са в списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Изящните изкуства също имат своите многовековни традиции. Образци на..

публикувано на 17.06.19 в 09:55
Велина Минева, директор на Исторически музей-Ихтиман, в студиото на „Европейски паралели - за музея, за галерията“

1-ви юни – Денят на детето в Исторически музей – Ихтиман

На 1-ви юни - ден изцяло посветен на детето и на неговия свят - най-впечатляващи бяха детските усмивки. Много институции и неправителствени организации се постараха да изненадат и зарадват най-малките, с интересни инициативи. Музеите също..

обновено на 03.06.19 в 10:06
Д-р Кирил Алексиев в студиото на „Европейски паралели – за музея, за галерията“

И отново - Европейска нощ на музеите

На 18 май стотици посетители се разходиха из залите на музеите и художествените галерии в цялата страна. По време на 15-ата Европейска нощ на музеите много хора, някои от тях за първи път, успяха да разгледат многобройните експозиции и произведения на..

обновено на 20.05.19 в 09:40
Марияна Маринова, завеждащ научната, експозиционната и фондова дейност в РИМ-София

Гергьовден – празникът с много лица

В традициите и обичаите, свързани с празника, се преплитат легенди, поверия ритуали, пренесени и опазени през вековете. Св. Георги – светецът воин - спасява света от ламята и е почитан като защитник на християнската вяра и покровител на войската,..

публикувано на 07.05.19 в 08:45
Цвета Бакарска

Лазаровден – за празника и за празниците в музея

Честит празник - Лазаровден! На този ден православната църква отдава дължимото на чудото на възкресението на Лазар. В притчата, оставена за нас в Евангелието на Йоан, глава 11-та, се разказва как на път за Йерусалим Иисус научил, че неговият приятел..

публикувано на 20.04.19 в 15:20
Д-р Михал Лукеш

200 години Национален музей на Чешката република

Тези дни на работна среща у нас беше д-р Михал Лукеш – Директор на Националния музей на Чешката република, заедно с г-н Рудолф Пол, Заместник-директор на музея. Д-р Лукеш пристига в България по инициатива на Фондация „199“ и по покана на Националния..

публикувано на 08.04.19 в 09:20
Доц. д-р Венета Ханджийска

140 години от обявяването на София за столица и нейният музей

140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България ще бъде отбелязана с поредица от събития. От 29 март до 29 май за столичани и гостите на София ще бъдат организирани концерти, театрални спектакли и други интересни прояви, а ретро трамвай ще..

публикувано на 25.03.19 в 10:00
Мариана Първанова

140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Преди 140 години, малко след 10.00 ч. на 10 февруари, княз Дондуков-Корсаков открива Учредителното събрание в Търново. От 22 февруари до средата на м. март се обсъждат мандатите, уточнява се процедурата по заседанията и се приема Правилник за вътрешния ред..

публикувано на 11.03.19 в 10:00