Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Симеон Панайотов и Валентин Топалов в студиото на програма „Христо Ботев“

Фокус-Европа – Изкуство без граници

Наскоро в столична галерия беше представена изложба, в рамките на проекта „Фокус-Европа – Изкуство без граници“. Картините в изложбата са на творци от България, Германия, Тунис, Сърбия и други страни. Предстои тя да бъде показана и в други български..

публикувано на 18.11.19 в 10:15
Посланик Андреа Вике

За културното наследство на Австрия

Австрия е една от страните в Европа, на чиято територия са разположени някои от най-интересните културни обекти, включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.  Първият обект е включен в Списъка през 1996 г. и това е историческият център на град..

публикувано на 04.11.19 в 13:37
Валентина Василева в студиото на програма „Христо Ботев“

РИМ „Стою Шишков“ – за традициите и красотата на Родопите

Всеки музей се отличава със своята индивидуалност. Дори когато предметите и колекциите на пръв поглед си приличат, винаги се намира по някой артефакт, който е уникален… Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, най-големият в Средните Родопи,..

публикувано на 21.10.19 в 09:35
Саня Кисьова и Никола Кирилов в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеите на кафето

По света има много музеи. Сред дългата поредица от класически музеи на изобразителното изкуство и тематичните, като тези на литературата, на музиката, на мебелите и мемориалните, посветени на известните личности, а също и на шапките, на часовниците, на..

публикувано на 07.10.19 в 09:55
Румен Манов  в студиото на програма „Христо Ботев“

За изкуството да колекционираш произведения на изкуството

През последните години, когато по някакъв повод се заговори за притежатели на частни сбирки от произведения на изкуството, почти винаги се споменават едни и същи имена на известни колекционери. Един от тях е Румен Манов – почетен гражданин на Кюстендил. За..

публикувано на 30.09.19 в 09:20
Доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионалния исторически музей – София

Регионалният исторически музей - София – с нови проекти и инициативи за Деня на София – 17 септември

Всяка година, след 25 март 1992 г., когато с решение на Столичния общински съвет за Празник на София е обявен 17 септември, на този ден за софиянци и гостите на града се организират много интересни и забавни прояви. Тази година за Деня на София е предвиден..

публикувано на 16.09.19 в 10:05
Н. Пр. г-н Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Република Словакия у нас.

Европейски паралели – за културното наследство на Словакия

Словакия е известна със своето богато културно наследство, природни красоти и архитектурно разнообразие. Една от емблематичните сгради в столицата Братислава е Братиславския замък. Разположен на живописен хълм над река Дунав, в центъра на Братислава...

публикувано на 09.09.19 в 10:40

Пред микрофона са слушателите: Анастасия Виденова – преводач и пътешественик

Лятно време – време за почивка у дома, време за слънце, море и разходка в планината, време за туризъм. В това предаване разговаряме с нашата слушателка Анастасия Виденова, която сподели, че се стреми да не пропуска срещите в ефира с нас. И предложи да ни..

публикувано на 26.08.19 в 11:10
Сава Христов

Галерия „Видима“ и нейният Първи национален конкурс-изложба „Създаваме заедно“

Град Севлиево е разположен близо в Югоизточния район на Деветашкото плато – една от най-красивите природни забележителности у нас. В Деветашката пещера са намерени археологически доказателства за най-ранното човешко съществуване – различни оръдия..

публикувано на 10.08.19 в 15:25
Н. Пр. г-н Моайад Елдали, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет в студиото на предаването.

Европейски и други паралели – за музеите и културното наследство на Египет

През 1922 г. екипът на британския археолог Хауард Картър разкрива уникални артефакти от епохата на фараона Тутанкамон, владетеля на Древен Египет, управлявал в периода 1332-1323 г. пр. н. е. Сто години след тези сензационни открития, през 2022 г., се очаква..

публикувано на 29.07.19 в 10:05