Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 14.30 до 15.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Цвета Бакарска

Лазаровден – за празника и за празниците в музея

Честит празник - Лазаровден! На този ден православната църква отдава дължимото на чудото на възкресението на Лазар. В притчата, оставена за нас в Евангелието на Йоан, глава 11-та, се разказва как на път за Йерусалим Иисус научил, че неговият приятел..

публикувано на 20.04.19 в 15:20
Д-р Михал Лукеш

200 години Национален музей на Чешката република

Тези дни на работна среща у нас беше д-р Михал Лукеш – Директор на Националния музей на Чешката република, заедно с г-н Рудолф Пол, Заместник-директор на музея. Д-р Лукеш пристига в България по инициатива на Фондация „199“ и по покана на Националния..

публикувано на 08.04.19 в 09:20
Доц. д-р Венета Ханджийска

140 години от обявяването на София за столица и нейният музей

140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България ще бъде отбелязана с поредица от събития. От 29 март до 29 май за столичани и гостите на София ще бъдат организирани концерти, театрални спектакли и други интересни прояви, а ретро трамвай ще..

публикувано на 25.03.19 в 10:00
Мариана Първанова

140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Преди 140 години, малко след 10.00 ч. на 10 февруари, княз Дондуков-Корсаков открива Учредителното събрание в Търново. От 22 февруари до средата на м. март се обсъждат мандатите, уточнява се процедурата по заседанията и се приема Правилник за вътрешния ред..

публикувано на 11.03.19 в 10:00
Д-р Калин Йорданов в студиото на програма „Христо Ботев“

Боянската църква

През последните няколко години многократно е увеличен броят на желаещите да разгледат експозициите на Националния исторически музей - София. В неговите фондове се съхраняват повече от 650 000 фондови единици и всяка година постъпват нови уникални..

публикувано на 25.02.19 в 10:05
Доц. д-р Христо Попов в студиото на програма „Христо Ботев“

Дванайсета национална изложба – „Българска археология 2018“

Едно от впечатляващите и важни събития през годината, които носят настроение, чувство на гордост и много информация, е предстоящата изложба „Българска археология 2018“. Тя е организирана от Националния археологически институт с музей при БАН с подкрепата на..

публикувано на 11.02.19 в 10:37
Анатолий Радев и Дария Василева

Анатолий Радев и Дария Василева – АНДАРИ, възприятия и влияния на културното наследство

Анатолий Радев и Дария Василева са куратори на изложби и организатори на значими културни събития, свързани с популяризиране на българското културно наследство. Създатели са на Център за образна култура ArtExtreme с едноименна изложба и школа за образно..

публикувано на 28.01.19 в 09:55
Амелия Гешева, заместник-министър на културата, в студиото на

Пловдив – европейска столица на културата 2019

На 12 януари започна една по-различна година за един от най-хубавите наши градове – Пловдив, определен за Европейска столица на културата 2019. Той е първият български град, избран да представлява и участва в тази престижна инициатива на Европейския..

публикувано на 14.01.19 в 11:15
Лаврен Петров на представянето на книгата за Цанко Лавренов в СГХГ

Лаврен Петров и наследената любов към изкуството

Преди месец в Софийската градска художествена галерия беше представена най-новата книга-албум, посветена на Цанко Лавренов. Албумът включва творби от всички етапи на творчеството на художника – живопис, акварели, рисунки, фотографии… Цанко..

публикувано на 31.12.18 в 11:05
 Борис Хаджийски

Музейна ретроспектива – 2018 г.

Отиващата си 2018 година е единствената за сега, тематично определена от Европейската комисия за „Европейска година на културното наследство“. В инициативата се включиха всички държави членки на Европейския съюз със стотици събития, чиято основна цел..

публикувано на 17.12.18 в 09:35