Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проекти за милиарди долари след Международния кинофестивал в Пекин

Снимка: Радио Китай за чужбина

Международният кинофестивал в Пекин събра на едно място филмови компании, международни организации и плеада от кинозвезди, които участваха в третото фестивално издание в края на месец април. Главната тема на фестивала бе "Споделяне на ресурсите и общо развитие в бъдеще". Бяха показани 260 филма от 48 държави в различни кина в китайската столица.

За първи път бе организирана конкурсна програма за участващите филми и раздадени наградите "Храм на небето" (Tiantan). В конкурса участваха 531 филма от 11 държави, като само 15 заглавия бяха допуснати до селекция. Известният руски режисьор Никита Михалков оглави журито, което определи победителите в категориите за най-добър филм, режисьор, актьор, актриса, поддържаща мъжка и женска роля, сценарий, монтаж, музика и визуални ефекти.

В Пекинския форум за кино, филмовия пазар и карнавал в рамките на фестивала се включиха повече от 800 компании и организации от Китай и чужбина и над 3000 професионалисти. На тазгодишното издание бяха подписани 27 филмови проекта, оценявани приблизително на 1,2 млрд. долара.

Международният кинофестивал в китайската столица се организира от Държавната администрация за радио, кино и телевизия (SARFT) и Пекинското правителство. През последните две години той се превърна във важна платформа за сътрудничество между филмите и кинотворците по света и получи широко влияние в глобалната киноиндустрия.

В съвместната ни рубрика с Радио Китай за чужбина журналистката Джан Сунхуей разказа за наградените филми и събитията на фестивала тази година.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна