Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас откриват фестивала „Четящият човек”

Снимка: Архив
Писателят Юри Лазаров, артистичен директор на фестивала с подробности пред „Нашият ден”:

„Това е второто издание на Националния фестивал “Четящият човек”. От 20 часа тази вечер (10 септември) на лятна сцена „Охлювът” ще бъде даден официален старт на фестивала и ще бъде връчена наградата „Четящият човек”.
Вече изтече информация, че носител на наградата ще бъде артистът Владимир Пенев, така че няма да издам тайна като я потвърдя. Тази награда му се присъжда за дългогодишния път на четящ актьор, за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра и за пътя му от тук нататък вече с друга мисия. Той вече се присъединява към не многобройния клуб на носителите на тази награда, така че ще има и допълнителни ангажименти.
Той всъщност е вторият носител на наградата след писателя Алек Попов. Обикновено наградите се дават в края на фестивалите, а ние започнахме с това. Решението ни е логично, защото при нас няма конкурс. Това не е награда на Владимир Пенев за цялостното му творчество, а просто е един жест към популярни български личности във всяка сфера на живота. Закриването на фестивали като нашия обикновено е част от програмата, а не някаква сложна официална церемония. В началото сложихме награждаването на Владимир Пенев, както и концерта на „Обичайните заподозрени”. Гледаме избраната група все пак да е свързана с четенето. Знаете, че Стефан Вълдобрев също е автор на поетични книги. Иван Лечев е един много четящ човек, както и другите от групата.
Миналата година концертът беше с рокпесни по стихове на известен български поет. Остава си идеята фестивалът да проследи пътя на книгата и четенето през различните жанрове на изкуството. И сега ще имаме концерт, от утре се откриват изложби в присъствие на министъра на културата д-р Петър Стоянович. Имаме две театрални постановки, три филма по сценарии на известни български писатели или пък са свързани с такива. Има много представяния на книги, поетични рецитали, фотоконкурс свързан с книгата и пр. Разликата тази година е, че програмата е доста по-богата, но без да застъпваме събитията. Сбъдна ми се и мечтата да направим един детски кът. Поканихме Биляна Траянова, която умее да приучва децата да четат.
Някои от събитията на фестивала започват живота си оттук – от Бургас, но ще продължат в рамките на годината в още много градове. Няма да пропусна да кажа, че първата проява на фестивала беше още през м. юли, когато се откри лятна читалня за по-масово четене. Приспособихме една беседка, предоставихме книги и така тръгна. Имаше желаещи да прочетат по нещо, което приехме за успех на начинанието си. Радостното е, че всички български издателства към които се обърнахме, откликнаха по възможно най-коректния начин и ни предоставиха най-новата си продукция при това абсолютно некомерсиално. Оказа се, че грижата за „Четящият човек” не е само наша.”
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна