Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чипровци - 45 години музейно дело и 25 години от създаването на Историческия музей

Историческият музей в Чипровци.
Снимка: Архив

На 7 септември 2013 г. Историческият музей - Чипровци отбеляза 45 години музейно дело в Чипровци и 25 години от създаването на музея. За отбелязване на тези важни годишнини музеят организира научна конференция „Национално-освободителните борби XV - XIX век: личност, народ, история”, с научен ръководител доц. д-р Йорданка Гешева и със специалното участие на проф. д-р Ласло Чорба, генерален директор на Унгарския национален музей и д-р Юлиана Пандур Марошине, ст. асистент в будапещенския университет „Лоранд Йотвьош”.
Съорганизатори на научната конференция бяха Институт за исторически изследвания при БАН, Унгарски културен институт - София, община Чипровци.
Проявата беше посветена и на 325-годишнината от Чипровското въстание, 165 години от унгарската революция и участието в събитията на полк. Стефан Дуньов. Банатският българин Стефан Дуньов е потомък на чипровчани, които след погрома на Чипровското въстание от 1688 г. са принудени да емигрират в Банат. Той е запленен от идеите на Унгарската революция, бие се редом до Лайош Кошут и Шандор Петьофи. Дуньов е сподвижник и на Джузепе Гарибалди и герой от битката при Волтурно.
Делото на Стефан Дуньов и заслугите му към каузата на свободата бяха ознаменувани с откриване и освещаване на негов паметник. Автор на бюст-паметника е Огнян Кожухаров – българин, живеещ в Унгария. Специални гости на събитието бяха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, унгарска делегация, водена от Андраш Дончев, парламентарен държавен секретар на Министерството на човешките ресурси на Унгария, Жолт Сабо, заместник-генерален директор на Институт „Балаши”, Будапеща, Н.Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, Тошо Дончев, директор на институт „Балаши” - Унгарски културен институт в  София, дипломати от посолството на Италия, депутати и други гости.
По повод на тези интересни събития в студиото разговаряхме с Тошо Дончев, директор на институт „Балаши” - Унгарски културен институт в София и Анюта Каменова-Борин, директор на историческия музей в Чипровци.

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени