Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Цонев: ДПС ще подкрепи създаването на временна анкетна комисия за Христо Бисеров

ДПС ще подкрепим създаването на временна анкетна комисия за Христо Бисеров. Нашият стил на управление е такъв. Виждате, че Бисеров, когато е преценил, че ще има срещу него действия, се оттегли от политиката, за да се яви като обикновен гражданин пред съда. Това каза председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев в интервю за предаването "Преди всички".

Цонев коментира и бюджета за следващата година на НЗОК, който днес ще бъде гледан на заседание на Народното събрание:

Ако до края на годината не е ясна реформата в здравната система и то реформата в нейния завършен вид, няма да подкрепим бюджета, но това сме го говорили с коалиционните партньори, със здравния министър още когато се съставяше програмата на програмния кабинет, така че това не е новина, просто ще го изпълним. Няма за какво да се притесняваме за бюджета. Ако не го правим ние, ще го правят други, които ще бъдат законно избрани от народа. Ако го правим ние, значи ще имаме подкрепа, така че няма място за притеснение. Трябва да се притесняваме от други неща – от развитието на кризата, дали в Европа кризата ще започне да отшумява, каквито признаци има, дали мерките, които взимаме за съживяването на икономиката, ще дадат нужния резултат.

Той посочи, че парите за използване на СРС ще бъдат три пъти по-малко от предишната година: Оптимизирали сме бюджета със 7 млн. лв.

Цонев обясни, че в петък ще се сформира комисията за Мишо Бирата: В петък ще се опитаме да направим едно организационно заседание, на което да приемем правилата за работа, дните, в които се събираме.

Депутатът от ДПС коментира и изказването на Емил Радев от ГЕРБ, според когото със създаването на една такава комисия ще се толерира незаконното подслушване, защото ще се анализират записи, направени с незаконни СРС: Да не се притеснява Радев. Няма да се занимаваме само със записите. Ще се занимаваме с това какво е станало в акцизния склад, в който е имало проверка. Ще видим там кои са били и какво са правили, каква проверка са направили? Да не се притеснява колегата Радев, ще имаме много интересна работа.

За предположенията на ГЕРБ, че целта на създаването на анкетната комисия за Мишо Бирата е да се "удари" президента Георги Първанов, Цонев каза: Несериозни неща. Първанов няма никъде запис да е нареждал нещо, а министър-председателят Бойко Борисов споменава неговото име. Това нищо не значи.

Цонев каза още, че засега няма необходимост президентът Първанов да бъде привикван за изслушване в комисията.

Цялото интервю с Йордан Цонев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна