Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба, посветена на 130 години от рождението на Сирак Скитник, се открива в Софийската художествена галерия

В Софийската градска галерия утре се открива изложба, посветена на 130 години от рождението на Сирак Скитник. Кураторът на иложбата Красимир Илиев разказа в предаването „12+3“, че той ще бъде представен като художник и като художествен критик:

Може да се каже, че го представяме като художник и като художествен критик. Такава изложба не е правена досега – с над 160 произведения. Представяме Сирак Скитник по начин, по който досега не е представян.

В изложбата са включени живописни картини от времето, когато Сирак Скитник е учил в Санкт Петербург, както и негови репродукции, правени, когато е бил ученик в Богословското училище в Самоков. Ще бъдат представени и оригиналните рисунки, които художникът е правил за няколко книги, като те ще бъдат поставени до самите печатни издания. Между картините ще бъдат поставени и откъси от статии на Сирак Скитник.

Изложбата ще продължи до март месец, следващата година. В края на февруари ще бъде организирана и научна конференция, посветена на творчеството на Сирак Скитник.

Цялото интервю с Красимир Илиев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна