Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографска изложба "30 нюанса студено" показва непознати места по света

Тази вечер в галерия "Синтезис" ще бъде открита фотографската изложба "30 нюанса студено" на фотографа Владимир Донков. Тя е плод на 3 години снимане в далечни планини и острови. Резултатът е 30 пейзажа от Пакистан, полярна Норвегия, Исландия и Гренландия.

Владимир Донков започва своя път във фотографията на 15-годишна възраст, оставяйки традиционното образование на заден план. Днес е на 27 години. Живял и работил е като фотограф в пет държави на два континента. Преподава в Малта и Великобритания. Води фотографски експедиции в малки групи из различни райони на Арктика и Балканите. Негови кадри и статии са публикувани в световни издания за фотография.

В интервю за предаването "Преди всички" той представя изложбата като пътуване, което започва от Пакистан, минава през Гренландия, Северна Норвегия и завършва в Исландия:

Това са две различни посоки, еднакво отдалечени от България, за които знаем ужасно малко. Снимал съм през най-студените времена на годината, а през лятото в най-високите части на Пакистан. Тази изложба е съвсем различна от предишната – черно-бяла и голяма част от нея е минималистична.

Владимир Донков казва, че за фотографиите си търси места, които не са съсипани и които ще може да покаже на децата си. Определя ги като "останали кътчета чистота".

Цялото интервю с Владимир Донков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени