Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци ще се забави


Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, което по план трябваше да бъде пуснато в експлоатация в края на 2015-а година, най-вероятно ще се забави. Това казаха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) по време на отчет за дейността си за миналата година.

От АЯР не се ангажираха със срок, в който хранилището за радиоактивни отпадъци ще бъде пуснато в експлоатация. Председателят на ядрения регулатор Лъчезар Костов обясни:

Най-вероятно има закъснение. Макар че АЯР не е отговорна за пускането в експлоатация на новото хранилище за радиоактивни отпадъци, но съгласно стратегията е 2015-а година. Това са сроковете, заложени в Националната стратегия за управление на радиоактивни отпадъци, и ние също имаме опасението, че отмяната на ВАС ще предизвика известно забавяне.

Какво се случва с 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и защо имаше толкова много включвания и изключвания на блоковете през изминалата година: Лично аз не мисля, че миналата година е била по-особена в тази сфера. Всички събития, които са се случили в АЕЦ "Козлодуй" през изтеклата година, са от ниво 0 по международната скала. Не имало влияние за радиационната обстановка. Тези събития са свързани с конвенционалната част на АЕЦ-а. Нямат отношение към ядрената безопасност.

Заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров посочи данни за спиранията и пусканията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ през изминалата година, от които става ясно следното:

Събитията са направили впечатление, че са повече, защото се случиха в края на годината, но ако погледнем назад няколко години, ще видим, че през 2013-а са 13 събития, 2012-а са също 13 събития, 2011-а са 7, а през 2010-а са 19.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна