Протести в подкрепа на свалянето на депутатския имунитет на Сидеров пред парламента

| обновено на 15.01.14 в 12:24
Снимка: БГНЕС

Противници на управлението на БСП и ДПС свикаха демонстрация пред парламента непосредствено преди първото заседание за тази година, за да подкрепят свалянето на депутатския имунитет на Волен Сидеров.

Засилено е полицейското присъствие около сградата на Народното събрание. Десетки коли на жандармерията и полицията са разположени по околните улици. Към този момент обаче почти няма протестиращи и обстановката остава спокойна. Не е спряно и движението по булевард "Цар Освободител". Причината за това е, че малкото на брой протестиращи бяха избутани от полицията близо до паметника на Цар Освободител, така че колите свободно могат да преминават през пътното платно. Полицията състави актове на двама от протестиращите заради опитите им да блокират движението по булевард "Васил Левски". Друг протестиращ бе задържан заради опит да блокира преминаването по булевард "Цар Освободител".

Полицаите са отвели Бисер Миланов - Петното и няколко от неговите привърженици, които стояха пред парламента, в два полицейски микробуса. Вероятно те са закарани в някое от районните полицейски управления. Няма информация със сигурност дали Бисер Миланов Петното е арестуван, или просто е отведен за справка.

Един от организаторите на протестите, Светозар Вълков обясни, че днешният протест няма да бъде радикален.

Идеята днеска изобщо не е за по-радикален протест. Не знам откъде тръгнаха тези слухове. Вероятно от хората, които организираха протеста на 10-и, който се провали, защото беше организиран много зле. Днес е традиционният протест, хората, които 216 дни не са спрели да протестират, за разлика от депутатите, които постоянно си удължават  ваканцията. Пак умишлено не изкарваме всичките си сили, защото хората са изморени, а днеска няма да се радикализира протестът. Засега очакваме тепърва студенти да дойдат, значително бройката ще е по-голяма. Ние искаме просто да покажем, че няма да се откажем, докато не видим промяна, прозрачност, и тя трябва да започне от оставка. 

За вечерта са насрочени демонстрации и във Варна, Велико Търново и Благоевград. Предишният опит за по-мащабна антиправителствена проява, който трябваше да съвпадне с годишнината от 10-и януари 1997-а година, се провали поради малкия брой на отзовалите се.


Свързани новини

Арестуваха Петното, Цацаров изиска всички сигнали и преписки за него

Главният прокурор разпореди проверка на всички дела срещу Бисер Миланов - Петното на територията на цялата страна. Възможно е държавното обвинение да поиска постоянен арест за Миланов.  Заплахи към екипа на bTV станаха повод за прокурорския интерес към..

обновено на 15.01.14 в 15:26
Още от категорията

Верижна катастрофа блокира "Цариградско шосе"

Верижна катастрофа между маршрутно такси и два автомобила предизвика голямо задръстване на булевард "Цариградско шосе" в София. Движението е изключително затруднено в посоката от жк "Младост" към центъра. Полицейски екип ограничава преминаването в..

публикувано на 12.12.18 в 18:19

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновско

Незаконни сметища с обща площ 364 декара са почистени във Великотърновска област след предписания на Регионалната екологична инспекция. 102 са почистените територии, които са били замърсени с отпадъци. Най-много са площите в община Павликени..

публикувано на 12.12.18 в 18:18

Майката на Николай Банев получи обвинение за участие в организирана престъпна група

Специализираната прокуратура обвини 77-годишната майка на бизнесмена Николай Банев - Мария, за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Мария Банева остава на свобода срещу парична гаранция от 10 000..

публикувано на 12.12.18 в 17:57

Изгоря автобус на градския транспорт във Велинград

Автобус на градския транспорт във Велинград изгоря напълно. В превозното средство не е имало хора, съобщава БГНЕС. Автобусът е изпълнявал редовен курс по основната..

публикувано на 12.12.18 в 17:50
Калин Славов

Калин Славов: Целесъобразността не може да надделява над законосъобразността

Калин Славов от "Прозрачност без граници" коментира поредните промени в антикорупционния закон. Той подчерта, че асоциацията работи върху анализ на антикорупционното законодателство, но подчерта, че времето не е достатъчно за изводи относно ефективността..

обновено на 12.12.18 в 17:35
Творба на Николай Ростовцев

Премълчаната история на белогвардейците в България

Темата за белоруската емиграция, която след 1917 г. намира спасение в България, много рядко става център на общественото ни внимание. И ако по време на диктатурата на пролетариата тя бе съзнателно премълчавана, то през последните демократични години..

публикувано на 12.12.18 в 17:15

БПЦ одобрява трансплантацията при спазването на определени условия

Българската православна църква (БПЦ) одобрява трансплантацията на органи при спазването на определени условия, като наличието на съгласие на донора и ясното констатиране на причините за мозъчната смърт. Това става ясно от официално становище на Светия..

публикувано на 12.12.18 в 17:13