Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на парковете в България организира дискусия на тема "Бъдещето на заменените гори в България"

Снимка: Таня Харизанова

Асоциацията на парковете в България организира дискусия на тема "Бъдещето на заменените гори в България". Дискусията е по повод очакваното решение на Европейската комисия по въпроса дали замените на гори представляват нерегламентирана държавна помощ.

Вече пет години Еврокомисията се опитва да разнищи технологията и размерите на измамата със заменките у нас, припомня екологът Тома Белев:

Вероятно Еврокомисията ще признае, че замените с гори са форма на държавна помощ и ще поиска от България възстановяване на тази помощ.

Понеже за пет години българският законодател също не направи нищо, може да се окаже, че няма кой да върне заменените терени и ще трябва държавата да плати.

За последната година, независимо че тези имоти са забранени за застрояване, те са станали, голяма част от тях, обект на сделки с фирми, които са регистрирани в офшорни зони и сме притеснени, че ако НС не вземе бързи мерки за спиране на търговията с тях, ще се окаже, че имотите ще бъдат собственост на офшорни компании, които няма да могат да бъдат задължени да възстановят държавната помощ и България ще трябва да плаща същата държавна помощ, вече като санкция към ЕК.

Близо 70% от заменените терени са препродадени и то доста изгодно за привилигированите участници в заменките.

Една от заменките на Черноморското крайбрежие, около 1000 декара, стойността на тези имоти вече е над 180 млн. лв. само по сделки, а стойността, на която го е заменила държава, е 10 млн. лв. Самите сделки показват, че имаме държавна помощ в размер на над 170 млн. лв.

За пореден път природозащитниците ще поискат промяна в Закона за държавните помощи и налагане на забрана върху продажбата на заменени терени. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна