Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата също коментира доклада на Европейската комисия

| обновено на 22.01.14 в 18:34
Снимка: БГНЕС

Ръководството на прокуратурата определи доклада на Европейската комисия като "професионално изготвен и аргументиран документ" и декларира, че изцяло споделя записаните в него препоръки. Обективен както по отношение на постигнатия напредък, така и в частта за "очевидните слабости и негативи" - това е друга оценка за документа на прокуратурата. Позитивите, откроени от екипа на Сотир Цацаров, са идентифицирането от страна на ръководството на проблемите  и конкретни решения за преодоляването им. Другите положителни неща са  създаването на специализирано звено между обвинението и ДАНС за разследване на престъпления, извършени от магистрати, забелязаният ефект от създаването и функционирането на специализирани екипи и звена между прокуратурата и агенцията за противодействие на корупцията, контрабандата и финансовата престъпност.

Слабостите според обвинението са недостатъчни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, липсата на достатъчно съвместни инициативи между Висшия съдебен съвет и прокуратурата, както и проблеми в работата на специализираните органи на съдебната власт.

Ангажиментът, който държавното обвинение поема в отговор на очакванията за конкретни действия след европейския доклад, е за открита дискусия през февруари за продължаване на реформите в прокуратурата.

От Висшия съдебен съвет обявиха, че още превеждат доклада и се нуждаят от време, за да формират позиция, но че първото впечатление от доклада е, че в него са отчетени и оценени много от конкретните действия на Съвета за решаване на важни практически въпроси на съдебната реформа. 

Също в писмено становище председателят на Върховния касационен съд вижда балансирана оценка за резултатите в борбата с организираната престъпност и корупцията и състоянието на съдебната система. Лазар Груев коментира, че горчивият опит от последните години сочи, че нападките между властите и прехвърлянето на отговорности, безотговорното обругаване и говоренето срещу Съда, а не за реформите, не може да доведе до резултати и само руши доверието в основите на едно истинско демократично общество. Според него резултатите ще останат незадоволителни, докато представителите на отделните власти не осъзнаят и не реализират принципа на разделение на властите и същевременно воля за сътрудничество по важни за обществото въпроси. 

Изборът на наследник на Лазар Груев, чийто мандат изтича тази година, е един от изборите, които от Брюксел обещаха да следят под лупа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна