Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция въведоха извънредни мерки за сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По сценария на Олимпийските игри в Гърция са въведените мерки за сигурност. Полицията се страхува от терористичен удар по време на гръцкото председателство на Евросъюза. Опасенеията са свързани и с прокламация на издирвания терорист Христодулос Ксирос, който обяви война на политическата система. Полицията обяви награда от четири милиона евро за информация, която би довела до залавяне на трима издирвани терористи. В операцията се включиха американски и британски тайни служби. В Солун арестуваха трима души по съмнение, че укриват терористи.

В Атина се охрнаяват всички сгради, където се провеждат мероприятия и срещи на европредседателството. Под засилена охрана са дипломатическите мисии. Дори цивилни полицаи са разположени на всички централни места и туристически обекти. Под специален контрол са метрото, летището и търговските вериги. Засилено е полицейското присъствие и пред офисите на партиите, които често стават цел на нападения.

Голяма група полицаи за борба с безредиците охраняват всички протести и демонстрации. Днес синдикатът на държавните служители е в поредната стачка - този път срещу опитите за ограничаване на протестите в името на сигурността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени