Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Мъркич: България е приоритетна за Сърбия страна

Снимка: БГНЕС




България е приоритетна за Сърбия страна, заяви сръбският външен министър Иван Мъркич в интервю за предаването "Събота 150“. Той съобщи, че Белград иска да използва българския опит за европейската интеграция. В тази връзка се подготвя подписване на меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция.

Между Сърбия и България няма спорни въпроси, подчерта Мъркич. Той увери, че властите в западната ни съседка работят и по въпроса за българското малцинство в Сърбия:

И него го решаваме бързо. Сръбското правителство прави всичко възможно това национално малцинство да се чувства добре в Сърбия и да я чувства като своя държава. Да, има донякъде нещо спорно и най-често то се свързва с недостига на финансови средства, но ще направим всичко възможно българското малцинство да се чувства по най-добрия начин, не както би се чувствало в България, но почти по същия начин.

Няма да признаем независимо Косово, категоричен е Мъркич и добави: То се самопровъзгласи за държава на територията, която е сръбска. Но ние искаме да бъде установена стабилност, да се стигне до развитие  на тази територия и всички, които живеят на нея, да живеят нормално. Желаем да направим възможно свободното движение на хора, стоки и услуги. Искаме всъщност мир и стабилност при условие, че бъдат възприети някои правила, които ще гарантират ставащото там.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна