Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм „Лорд Бънди от София“ разказва историята на рок музиката у нас

Тази вечер в Дома на киното е официалната премиера на  85-минутния документален филм "Лорд Бънди от София", посветен на създателите на рок музиката у нас -  група "Бъндараците" и нейните създатели братята Димитър и Иван Милеви, Кирил Маричков и Петър Цанков. След разпадането й някои от музикантите повече не се срещат, затова се очаква паметно събитие-останалите живи не само да са заедно на прожекцията, но и да изпълнят най-любимите песни на бандата.

Продуцент на филма е Станимир Трифонов, известен повече като режисьор на  игралните ленти "Хайка за вълци","Изпепеляване" и "Стъклената река", както и на документалните "Човекът, който се казваше Буров", "Образ невъзможен", "Атентатът" и други. 

В интервю за предаването „От петък до петък“ Станимир Трифонов сподели, че „Лорд Бънди от София“ е носталгичен филм по младостта на всички онези хора от 60-те години:

Социално-политическият и историческият контекст е различен от личните ни животи на хора и много държа това да бъде ясно за този филм. Иначе е филм за появилата се тогава в дълбока нелегалност и преследвана рок култура./…/ Той беше направен „на мускули“ , на македонския принцип „пари няма, действайте“. За сетен път в моята биография любовта към киното се оказва по-силна от всичко останало и това ме прави много щастлив.

Сценаристи на филма са Боряна Матеева и Константин Петров, оператор е Емил Пенев, режисьор е известният документалист Иван Трайков.

Участниците в този филм са от подуенската махала, някогашните момчета. Зрителите ще видят не само малкия Бъндарак – Иван Михайлов, а ще видят и Кирил Маричков и други достолепни днес господа. Държа да се знае, че зрителите ще гледат рокументален филм – от рок и документален филм, а не пламтяща публицистика, спедели Станимир Трифонов.

При създаването на филма са използвали много архивни кадри и ленти от лични архиви.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна