Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правозащитници: Новият проект за Наказателен кодекс създава опасност от тежки несправедливости, които могат напълно да разрушат човешки животи

Проектът за нов Наказателен кодекс, който беше одобрен от българското правителство, модернизира българското наказателно право и го приравнява към най-съвременните европейски и световни стандарти, това каза при представянето на втория по важност закон в държавата, министърът на правосъдието Зинаида Златанова. Въпреки твърденията на авторите на Наказателния кодекс, че е съобразен с европейски директиви, с практиката на Европейския съд по правата на човека, той среща невероятна съпротива почти по всички фронтове.

Сериозно разминаване с новия европейски подход към наркозависимите, видяха неправителствени организации, според които текстове в новия Наказателен кодекс представляват "опасен завой в наркополитиката". Сравнението се прави с досегашния текст, според които "при притежание на наркотично вещество човек може да бъде осъден на лишаване от свобода да срок от 1 до 6 години и глоба от две до десет хиляди лева, като за т.нар. "маловажни случаи", наказанието е глоба до 1000 лева. Новият проект за Наказателен кодекс премахва института на „маловажния случай“, с което се създава реална опасност от тежки несправедливости, които могат напълно да разрушат човешки животи, смятат правозащитници, които предупреждават, че се дава законова възможност за задълбочаване на репресията срещу хората, които  употребяват и които по всички европейски стандарт се квалифицират като "жертви".

Ана Любенова от фондация “Инициатива за здраве” заедно с движение “Промена“, Център „Проект Пеперуда София”, Асоциация „Солидарност“, психиатъра Георги Василев и Сдружение „Рестарт“ оповестиха своите притеснения.

Чуйте какво каза Ана Любенова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени