Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гурково за празника на розата наградиха най-възрастния розопроизводител в България

95-годишният гурковец Вълчо Вълчев бе удостоен с приз „Пазител на традициите в розопроизводството". Отличието му бе връчено от кмета Кънчо Папазов на тържествено честване на Празника на розата за дълголетното му усърдие, прочуто трудолюбие и успехи, вложени в розопроизводството. Вълчев е първият розопроизводител в общината, който вече е завещал всички тънкости по отглеждането на етерично-масленото растение на внуците си и пази ревностно историята на този поминък в региона. 

Грамоти получиха Симеон Костадинов, Ивелин Пашов като председател на ЧЗК „Прогрес" и Петър Костадинов в знак на признание за успешно розопроизводство.

„Ценим и подкрепяме  усилията и труда на всички розопроизводители и преработватели, които с грижите си спомагат вековните традиции и богат опит на България да бъдат съхранени.Такива са и основните приоритети на политиката на МЗХ за успешно прилагане на действащия закон за маслодайната роза и за подпомагане в сектора", пише в писмо до кмета министърът д-р Георги Тахов, поздравявайки розопроизводители, гости и участници в гурковския празник.


 „Дъждът отмени проявите ни  на открито, но нека да не го приемаме като сълзи,  символизиращи къртовския труд, който полагат розопроизводителите за отглеждането на градините си, а като  символ на късмет. Вложените усилия и хъс правят българското розово масло висококачествено и  предпочитано в световните парфюмерийни гиганти", каза Папазов и увери, че ще продължат проявите за утвърждаване и запазване на културната и икономическа идентичност на района.Той благодари на жителите и на общинското ръководство, начело с тогавашния кмет Стоян Бонев, подготвили през 2004 година първия Празник на  розата с много ентусиазъм и желание за нова визия на града. 

Благополучие  в общинското управление и щастлив празник на гурковци, пожела и изп.-директор на РАО „Тракия" проф.д-р Иван Върляков, който бе сред гостите. Неразделна част от празничната програма е варенето на гюлова ракия с местен ритуалот Сдружението „Хайдушка чета Войвода Генчо Къргов". Огненият ароматен елексир се вари от ранни зори на площада пред всички по специална технология, а от най-първите розови листенца, набрани в ранната утрин, се приготвя сладко от рози - гурковски деликатес, което поднасят на гостите  самодейците при НЧ „Войвода Генчо Къргов" с приготвени на място палачинки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна