Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: 1 млрд. лева от бюджета на МО се връщат в българската икономика чрез издръжката на състава

Снимка: БГНЕС

Един милиард лева от бюджета на Министерството на отбраната (МО) отиват за издръжка на състава и парите се връщат в българската икономика. Това обясни министърът на отбраната Ангел Найденов на срещата с българския бизнес.

Голяма част от поръчките за преоборудване ще се възложат на български фирми, потвърди министърът.

Закупуване и въвеждане на въоръжение, боеприпаси и техника, производство на български компании. Едно от направленията, в които насочваме своите усилия, е свързано с индивидуалната екипировка на войника - облекло, снаряжение, в това число бронежилетки, каски, оптични прибори, инженерно оборудване, като това на практика разкрива възможност и за българските производители. Нека да не подминаваме факта, че министерството се оказва един от най-големите работодатели и на частни охранителни фирми - между 11 и 14 милиона лева на година, каза Найденов.

Военоморските сили искат във варненската корабостроителница да се построят три патрулни кораба, всеки на стойност 120 милиона лева, стана ясно на срещата.

Военният министър съобщи, че през тази година правителството трябва да вземе решение за преоборудване на авиацията с нов тип самолети - изтребители:

Казвам нов тип боен самолет, защото от четири до пет години е срокът от стартиране на сделката до приемане на въоръжение на първия самолет. Сами разбирате, че от гледна точка на отбранителната способност и на страната, при състоянието, в което се намира изтребителната ни авиация, ние сме изправени пред необходимостта да вземем определено решение за начина, по който продължаваме и в каква посока продължаваме, каза министър Найденов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна