Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Цонева: Преференцията е практически обезсмислена при местните и парламентарните избори

Снимка: БГНЕС

Смятам, че това, което гражданите очакваха - да имат правила, които гарантират избирането на достойни политически представители, не намира отговор в този Изборен кодекс. Твърде силна е мимикрията по отношение на това, че "Златната акция“ ще се държи в ръцете на гражданите. Това каза за предаването "Преди всички“ по "Хоризонт" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според нея преференциалният вот не е реален.

Правилата по отношение разместването в листата не са унифицирани. За евроизбори ние можем да местим и ако някой от кандидатите натрупа повече от 5%, той може да стане първи. Не е така за местни избори и за парламентарни избори. Там има друг принцип и може би заради това партиите толкова ревниво всъщност на изборите за парламент и местна власт наложиха изключително усложнено правило, а именно, че гласът на този, който не е гласувал с преференция, се брои за глас за първия в листата и, фактически, гражданите биха могли да пренареждат от втория нататък и то със 7%. Практически това е обезсмисляне на преференцията.

Цонева уточни, че от преференциите най-ощетени са регионите с т. нар "къси листи“. Запазен е и порочният принцип един кандидат да може да бъде регистриран в две листи, допълни Цонева. На практика това означава, че партийните върхушки отново държат плътно контрола върху челото на избираемите места. Смяната на ЦИК е може би "най-ярката промяна“, до която ще доведе Изборният кодекс, коментира тя и допълни, че новата 19-членна ЦИК трябва да бъде назначена едва 15 дни след приемането на новия Изборен кодекс:

Първоначално бяха направени заявки, че това ще бъде професионална ЦИК, но тъй като политическите сили не можаха да постигнат никакво съгласие, те запазиха любимия стар квотно-политически принцип на формиране на този орган. В момента разпределението ще бъде следното: 7 души квота ще има ГЕРБ, 6 – БСП, по двама ще влязат от "Атака“ и ДПС, и по един от Синята коалиция и НДСВ, които имат свой представител в ЕП. Това прави ЦИК единственият орган, който се конституира на квотно-политически принцип.


Улесненият режим на регистрация за малки партии и независими кандидати ще доведе много нови играчи, но това ще доведе до разпиляване на вота. Големите партии ще концентрират вота си и малките ще останат под чертата, а в НС отново ще има едри партии.

Интервюто на Таня Милушева с Антоанета Цонева можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна