Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовчев: Трайното решение на кризата в Украйна ще отнеме време и регионът може дълго да бъде източник на нестабилност

Снимка: БГНЕС

Ескалацията на напрежение в Украйна е неочаквана, трайното решение на кризата ще отнеме време и регионът може за дълго да бъде източник на нестабилност. Това заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев, като добави, че има заплахи и рискове и за националната сигурност на България:

Най-сериозната заплаха е нарушение на доставките от природен газ. Всички останали в момента са или с минимална степен на вреда за националната ни сигурност, или със сравнително ниска степен на вероятност. Емиграционна вълна - съществен риск е, който може да ни постави на изпитание. Има и рискове, свързани с икономически интереси на България и на български юридически и физически лица, тъй като Украйна е на едно ключово место и там минава съществена част от трафика. Съществуват възможности от затруднения, включително и за доставка на някои стратегически суровини, дори ако щете и ядреното гориво. Това са неща, които са свързани с преките заплахи за страната. Но има и много, които са косвени заплахи, защото трайната дестабилизация на района ще доведе до много други косвени ефекти върху страната.

Йовчев каза това в Брюксел, където заедно с извънредната среща на външните министри се провежда редовен съвет по вътрешни работи. Темата е обсъждана и там, общата позиция е за намиране на решение по пътя на диалога. Очаква се министрите да излязат с категорична декларация, осъждаща руската военна намеса в Крим, и да призоват и двете страни за сдържаност. Въпросът за евентуални санкции срещу Русия също присъства в дискусиите, решения с днешна дата обаче не се предвиждат, защото Европейският съюз на този етап залага за дипломатическо решение, коментираха участници в разговорите.

Според непотвърдена все още информация на 6-и март – четвъртък, на извънредна среща в Брюксел ще се съберат и държавните и правителствени ръководители на 28-те, които да определят европейската позиция в зависимост от събитията в следващите дни. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна