Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ив. Иванова: Процедурата за избор на Главен съдебен инспектор не предполага Съюзът на съдиите да излъчи кандидат

Снимка: БГНЕС

Директорът на правната програма към Институт "Отворено общество" Иванка Иванова коментира в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт“ новия неуспешен опит за избор на главен съдебен инспектор. Според нея за това е виновна процедурата, според която само народни депутати могат да издигат номинации. На теория това означава 240 потенциални кандидати, но депутатите не правят нищо без партиите си, което в сегашната конфигурация свежда номинаторите до четирима, изтъкна Иванова.

Малките партии не правят нищо, ако не са сигурни, че ще получат 2/3 подкрепа в НС. Това означава, че в най-добрия случай може да има 1 или 2 номинации,
изтъкна тя.

Законът ясно определя процедурата за избор на нов Главен съдебен инспектор и тя не предполага Съюзът на съдиите да излъчи кандидат,
изтъкна Иванова. Тя смята, че не е фатално, че съдийската организация не е успяла да убеди свой член да застане с името си в борба за позиция, изискваща политическа подкрепа.

Според Иванова проблемът с единствената кандидатура, както често стават политическите назначения, е, че де факто няма с какво да бъдат сравнени качествата на дадения кандидат и липсва състезание.

Цялото интервю с Иванка Иванова можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна