Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Средствата за болниците за тази година са повече от миналата и разплащанията вървят по график

От Здравната каса съобщиха, че средствата за болниците за тази година са повече от миналата и разплащанията вървят по график. Информацията е в отговор на вчерашно изказване на министъра на здравеопазването Таня Андреева, че Касата обсъжда да намали бюджетите на лечебните заведения с до 20%. 

На заседанието вчера министърът на здравеопазването посочи, че при разговор с управителя на Здравната каса е станало ясно, че може да има намаление на прогнозните бюджети на болниците и министърът е предложил да се върви в посока Касата да заплаща повече за медицинска дейност и по-малко за лекарства и за изделия.

Днес от Здравната каса съобщиха, че досега разплащанията с болниците вървят по график. Резервът на касата е 136 милиона лева. Стойностите за разплащане са утвърдени от Надзорния съвет на НЗОК и сумите са гарантирани на лечебните заведения за 12 месеца, а не за десет, както беше миналата година. На заседанието във вторник следващата седмица Надзорният съвет ще утвърди месечните разпределения на средствата по лечебни заведения за болнична медицинска помощ. Ще се обсъдят и вариантите за изплащане на дейността, отчетена от болниците, която надхвърля прогнозните им бюджети.

В тази връзка бяха и притесненията на премиера Пламен Орешарски, посочват в писмото от Здравната каса, който имаше предвид дефицита в бюджета на Здравната каса за миналата година. Членовете на Надзорния съвет на Касата се отнасят съзнателно при вземането си на решения, се казва още в съобщението, тъй като те са представители на различни институции. Всички административни разходи, които можеха да бъдат отложени във времето, с решение на Надзорния съвет бяха насочени към изплащане на дейности в болничната помощ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени