Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Маринова: Съюзът на съдиите още търси кандидат за главен съдебен инспектор

Таня Маринова

Съюзът на съдиите в България  продължава опитите си да излъчи кандидат за главен съдебен инспектор, заяви в предаването "Неделя 150" съдия Таня Маринова, председател на Съюза. Членовете на организацията са номинирали много свои колеги и са провели дебат за бъдещото развитие на Инспектората, допълни тя. Продължават разговорите с номинираните, които все още не са решили дали да приемат предложението, допълни Маринова и изрази надежда, че Съюзът ще излъчи своя кандидат в близките 7 дни:

Продължаваме усилията си да намерим този кандидат, който не само отговаря на формалните изисквания на закона, но и може да се справи и с тази отговорна задача в този момент. Моментът е критичен. Ние задълбочихме дискусията си и към това каква е ролята, мястото и каква, според нас, трябва да бъде бъдещата дейност на Инспектората. Затова е важно да се намери човекът, който в този момент може да поеме и да изпълни тази задача. Процесът продължава. Наши колеги все още обмислят дали да поемат тази отговорност.

Таня Маринова коментира и призива  на правосъдния министър, съдиите да не се занимават с политика, прозвучал след като организацията не излъчи кандидат:

По никакъв начин не приемам, че магистратите се правят на политици, защото именно това е ролята на съсловната организация. Тя трябва да участва при обсъждането на всички въпроси, които касаят съдебните политики, начина на управление на съдебната система. Точно това трябва да прави по мое мнение, по мнение на по-голяма част от Управителния ни съвет и на голяма част от колегите, които припознаха тази наша инициатива и бяха изключително активни в този процес, съсловната организация. Тя трябва да събира становищата на всички съдии, дори когато не са членове на организацията, и да ги изразява публично.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени