Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС върна делото "САПАРД" за ново разглеждане

Върховният касационен съд възобнови делото "САПАРД" и го върна на Софийския апелативен съд за ново разглеждане.

Става дума за процеса срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков и още няколко души, обвинени в пране на европейски средства и участие в организирана престъпна група.

Делото е продължение на друго, което следихме в понеделник в специализирания съд - за присвояването на 7,5 милиона евро от програма "САПАРД", където подсъдимите са същите без Стойков. Именно тези средства, според държавното обвинение, е изпрала групата "Стойков - Николов".   
На 21-ви септември 2012-а г. САС оправда всички подсъдими. Прокуратурата протестира присъдите пред ВКС, но в последните минути прокурор Стойчо Ненков изтегли протестите срещу Марио Николов и Людмил Стойков и те станаха "окончателно невинни".

Случаят предизвика сътресение в прокуратурата, особено след реакцията на Брюксел. Оправдателните присъди станаха повод за поредната серия критики към съда от страна на тогавашния вътрешен министър Цветанов. В резултат Ненков беше обвинен в престъпление срещу правосъдието, а срещу административния му ръководител започна дисциплинарно производство и той подаде оставка.

Прокуратурата оттегли протестите и срещу останалите от предполагаемата група за пране на пари и после, позовавайки се на едноличното решение на Стойчо Ненков и разследването срещу него, поиска от последната съдебна инстанция делото да бъде възобновено, включително и атакувайки оправдателните присъди на САС.
Сега трябва да бъде определен на случаен принцип нов тричлен съдебен състав, който да се произнесе по делото. Връщането на делото на САС, а не на прокуратурата лишава държавното обвинение от възможността да коригира обвинителния акт, така че е възможно отново да бъдат четени оправдателни присъди.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна