Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказват военни служители и шефове заради граничната ограда

Снимка: БГНЕС

Заради скандалната поръчка за оградата по българско-турската граница ще бъдат наказани осем военни служители, както и ръководителите на дирекциите за инвестиции и за инфраструктура в Министерството на отбраната. Министър Ангел Найденов уточни, че наказанията ще бъдат наложени, след като приключат окончателните проверки.

От уволнение, през понижаване в чин до порицание. Това ще са санкциите, които ще последват, след като доклад от проверка, назначена от премиера Пламен Орешарски, констатира, че оградата е трябвало да струва малко над 5 милиона лева, вместо малко над 9,5 милиона лева.

Ангел Найденов не каза имената на хората, които ще бъдат санкционирани, но от думите му стана ясно, че санкциите ще засегнат заместник-началника на отбраната, предполагаемо генерал Стефан Василев, командира на сухопътни войски генерал Нейко Ненов, както и ръководителя на работната група за границата.

Вероятно изглеждат доста сурови мерките, които се предприемат от страна на ръководството на Министерството на отбраната. Това беше задача, която беше възложена с оглед на бърза реакция в една екстремна ситуация. Това не означава, че могат да бъдат пренебрегнати определени изисквания. Цялото реализиране на това съоръжение беше натоварено със свръхподозрение. Самото основание да се породи това съмнение и да се хвърли петно върху образа на армията според мене е достатъчно основание за подобни наказания.

Слабост на проекта е проучването на офертите, липсата на записана цена, поръчаното по-голямо количество материали. Но Найденов изтъкна, че докладът на МС отчита законосъобразността на обществената поръчка. Министърът не отговори на въпроса защо е била начислявана допълнителна печалба. Проектът ще бъде изпълняван със същото ръководство, но "със съответните поуки и след предприемане на дисциплинарни и административни мерки", каза Найденов. Той обясни, че МВР е посочило цената от от 7 милиона лева, а от "Гранична полиция" са избрали по-къп и по- труден вариант. След изграждане на съоръжението, отговорност за него ще носи МВР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна