Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Асоциация "Прозрачност без граници" смятат, че съставът на новата ЦИК е определен до голяма степен формално

Снимка: БГНЕС

От Асоциация "Прозрачност без граници" смятат, че съставът на новата Централна избирателна комисия е бил определен до голяма степен формално. Комисията е изправена и пред недостиг на време за приемането на важни решения, е друг извод на асоциацията. 

Според асоциация "Прозрачност без граници" не е било необходимо да се сменя състава на ЦИК два месеца преди изборите заради новия Изборен кодекс. Следващата седмица Избирателната комисия трябва да приеме редица решения. Едно от тях е да се публикуват изборните книжа. Калин Славов, изпълнителен директор на организацията, допълни:

Отделно от това комисията трябва да създаде правила за собственото си функциониране, да назначи собствената си администрация и да назначи новото обучително звено.

СнимкаПри изслушването на кандидатите има висока степен на формализъм. За част от тях е създадено усещането за предопределеност, заяви  Ваня Нушева:

Не бе равнопоставено третирането на всички кандидати.

Дебатите в парламента при избор на членове на ЦИК са сведени до спорове за квотно разпределение между парламентарно-представените партии.

СнимкаДруг извод от наблюдението на асоциация "Прозрачност без граници" допълни Катя Христова:

Не можа да се реализира много важният междуинституционален диалог между Народното събрание, от една страна, и президентската институция, от друга страна.

Правилата за изслушване на кандидатите за ЦИК са останали без особена практическа полза, коментираха още от Асоциация "Прозрачност без  граници".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна