Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мощно земетресение с магнитуд 8,2 разтърси Чили

| обновено на 02.04.14 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шест души загинаха, след като земетресение с магнитуд 8,2 разлюля бреговете в северната част на Чили. Свлачища блокираха пътища в района на труса, хиляди хора останаха без ток, а местно летище беше повредено. Вторичните трусове са над 17 и се очаква да продължат.

Около 300 жени избягаха от затвора в град Икике и чилийските власти изпратиха специални части, за да предотвратят грабежите. Някои от избягалите бяха заловени. Стотици военни също са разположени в района на труса. От минните компании там съобщават, че нямат проблеми заради земетресението.

Тревога за цунами беше обявена за страните в района, както и за Хаваите. Крайбрежните зони се евакуират. Първата вълна с височина 2 метра е минала през чилийска територия 45 минути след земетерсението. Заради вълните 200 души бяха евакуирани и от крейбрежния град Бока дел Рио в съседно Перу. По-късно Чили отмени предупреждението за цунами.

Президентът Мишел Бачелет обяви зона на природна катастрофа в регионите Арика и Паринакота и Тарапака, за да се избегнат безредици: Страната се справи с първите часове на това бедствие. Бих искала да помоля хората, които живеят в засегнатите райони, да запазят спокойствие, да следват инструкциите на властите и да направят всички необходимо за безопасността на семействата им.

Бачелет планира да посети днес засегнатите зони.

Заради труса в Чили и Хондурас обяви предупреждение за цунами. Земетресението няма да причини силно цунами по хавайското крайбрежие, но са възможни промени в морското равнище и силни течения, съобщи базираният в американския щат Хавай Тихоокеански център за предупреждения при цунами.

Най-силното земетресение на Земята е било също в Чили - с магнитуд 9,5 през 1960-а година. В него загинаха над 5000 души, припомня Асошиейтед прес. Магнитуд 8,2 не е най-силният трус, който може да се очаква в тази зона, заявиха от факултета по геология към Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Очакваме още по-силно земетресение, допълни Марк Саймънс от университета, но учените не могат да предвидят кога ще се случи следващият силен трус – утре или след 50 години, съобщава Си Ен Ен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна