Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция се провеждат благотворителни акции за бедни в навечерието на Великден

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пари, дрехи, играчки и дори козунаци раздават гърците на бедни семейства и деца в неравностойно положение. Най-активният организатор на благотворителните акции е църквата. Всички дарения в храмовете в дните на Страстната седмица се предават на неправителствени организации, свързани със закрила на деца и болни хора. Ученици събират пари за бедни семейства.

Производители на козунаци и други хранителни продукти дават днес част от стоката на многодетни семейства.

Пенсионери, които явно нямат средства да си купят агнешко месо, го получават безплатно от собствениците на месарски магазини.

Странна благотворителна акция шокира посетителите на пазара за месо в Атина. Десет жени, облечени в черно, пристигнаха с луксозни джипове и закупиха месо за 50 хиляди евро в брой. Те раздадоха всичко на бедните посетители на пазара. Никой не знае самоличността на „самарянките”.

В общините също се събират средства и дрехи, които днес ще се предадат на семейства с безработни родители.

Благотворителната активност на гърците е особено силна по време на Великденските празници, което е и въздействащо възпитателно средства за децата.

След архиепископът на Атина, днес и други висши духовници обвиниха публично политиците за вината им по растящата бедност на гърците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна