Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Великден домовете на гърците са отворени за всеки гост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С тържествения звън на камбани започна Пасхалната литургия във всички храмове в Гърция. Отново църквите бяха изпълнени с вярващи, а литургията продължи няколко часа.

На остров Патмос е единственото място в Гърция,където в манастирите се отслужва днес литургия на седем езика,сред които на български и на древния език на Омир.

След края на тържествената литургия днес на повечето гръцки острови се извършва шествие до брега на морето, където се четат молитви за здраве и попътен вятър на моряците. Няколко острова са приели от древността Свети Георги за покровител и от днес до сряда всеки ден обикалят острова с украсена икона на светеца, носена от облечени в традиционни носии мъже. В Гърция празника на Свети Георги е в сряда на 23-ти април.

В гръцките домове пред иконата е запалено кандило и се поставя червено яйце,което пази дома до следващата година. Традиционната трапеза е с печено агне,козунак и червени яйца. Гърците отворят вратите си за всеки гост, който задължително сяда на масата. След обяд е традицията да се ходи на гости на кума, който е и кръстник на детето. В неговия дом на Великден се влиза с пълни ръце, прави се три пъти поклон и му се подаряват 12 червени яйца и козунак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени