Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Спирането на "Южен поток" е политика на двоен стандарт, ако не се спре и "Северен"

Снимка: БГНЕС
Политиката на двойните стандарти, която наблюдаваме, е опасна, защото като че ли уронва нашата вяра и чувствителност към демократичните ценности. Това, което става в журналистиката, наистина е невероятно бедствие, защото виждаме, че тази студена война, която започна, всъщност е информационна война.

Това заяви за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Елена Йончева и допълни, че хората, които не се занимават с журналистика, на практика са дезинформирани за ставащото в Украйна:

Човек, за да се ориентира какво става в Украйна, трябва не просто да чете различни източници от Западна Европа, но да чете украински медии про- и антиправителствени, да чете и руски медии, про- и антиправителствени, такива, които са обективни, защото там има такива медии. И тогава може по някакъв начин да сглоби всичко това, което става.


Според Йончева сме свидетели на двойни стандарти и по отношение на забраната за строеж на газопровода „Южен поток“:

За „Южен поток“ и препоръката да не се строи, това пак е политика на двойни стандарти. Ако толкова смятат, че по този начин ще ударят Русия, а те ще ударят на първо място и България, тогава да спрат и „Северен поток“.


Според Йончева ставащото в Украйна не е сблъсък между Москва и Киев, а между Москва и Вашингтон:

Когато тези две страни се разберат, тогава, може би, има някакъв шанс Украйна да излезе от тази криза, но перспективата кризата да се превърне в гражданска война се увеличават действително главоломно. Може би единствената причина, заради която няма масови човешки жертви до този момент, е, че отрядите, армията, която е изпращана на Изток, масово отказва да изпълнява заповеди. Например в Славянск те видяха, че няма чужда армия, няма неприятел, с когото да се борят, и, както Киев казва, те са дезертирали.


Цялото интервю с Елена Йончева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна