Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VivaPiano 2014 - Трети международен конкурс за непрофесионалисти

Състезанието се провежда на всеки две години и дава шанс на влюбените в пианото, които не са професионални музиканти, да се изявят на голяма сцена.


Третото издание на конкурса VivaPiano ще се проведе от 24-ти до 27-и април. Откриването е на 24-ти април с концерт в Първо студио на БНР от 19.30 ч. В него освен творби на Йохан Себастиан Бах и неговия син Карл Филип Емануел, чиято 300-годишнина отбелязахме наскоро, публиката ще чуе премиерата на нов концерт за три солиращи инструмента от Георги Арнаудов - Barocus ex Machina. Солисти ще бъдат Даниела Дикова - пиано, Василий Илисавски (Русия) - хамерклавир и Байрън Шенкман (САЩ) - чембало в съпровод на Камерата Арденца с диригент Джефри Дийн. Дебют с оркестър ще направи носителката на Гран при на конкурса VivaPiano 2012 Александра Симеонова.

Конкурсните прослушвания ще преминат при свободен вход за публика на 25-и и 26-и април в Концертен комплекс "България". Галаконцертът и церемонията по награждаването ще бъдат в неделя от 14 часа в зала "България".

Към съпътстващите събития на VivaPiano 2014, освен Лего изложба, организаторите са подготвили за почитателите на камерното пеене и конкурса за певци VivaVoce - на 26-и април от 19.30. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината на големия български бас Борис Христов. 

Чуйте интервюто с Даниела Дикова - основател на конкурса за пианисти-непрофесионалисти VivaPiano.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна