Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще бъде представен национален доклад за правата на пострадалите от трафик на хора

Снимка: БГНЕС

Все повече трафикът на хора излиза от представата за заблудени момичета, попаднали насила в мрежа за проституция. Един от проблемите, за които още не се говори много, е трудовата експлоатация. Това каза за "Хоризонт" Надя Кожухарова от Асоциация "Анимус".

Днес ще бъде представен национален доклад за правата на пострадалите от трафик на хора. Надя Кожухарова каза, че у нас има позитивна тенденция на увеличаване на делата, свързани с трафик, които влизат в съда. В същото време присъдите не са достатъчно тежки.

Кожухарова обясни и какво трябва да се направи:

Искам само да отбележа, че за да има ефективно наказателно преследване на трафика на хора, трябва да има ефективна защита на потърпевшите. Все още жертвите на трафик много рядко се осмеляват сами да потърсят правата си и да участват в наказателен процес като страна. Когато жертвата на трафик влиза в съда, тя обикновено е в ролята на жертва и нейните права истински не са защитени. Една от причините е, че правната помощ така, както е организирана в България, се оказва много трудно достъпна. Това са социално слаби хора, които не могат да си позволят адвокат, който да ги представлява.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна