Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. пр. Ксавие Лапер дьо Кабан: Във възможния икономически конфликт между ЕС и Русия има рискове и за двете страни

Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС

В последните години нараства броят на евроскептиците във Франция. Това каза посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан в интервю за предаването "Събота 150". Крайнолевите и крайнодесни партии изказват сходни критики към работата на ЕС. Техните мнения са оказали влияние върху традиционните партии, които след неуспешния референдум за приемане на Европейската конституция преди почти 10 години, са намалили опитите си да защитават идеята за обединена европа в публични дискусии.

Българите са по критични към страната си, отколкото хората в Европа към нея, сподели посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който познава България от 20 години. Той оцени като "много по-добра" ситуацията у нас спрямо 1996 - 1997 година. Дипломатът изтъкна, че Франция има интерес към контакти с България и изрази надежда скоро у нас да дойде външният министър Лоран Фабиюс или президентът Франсоа Оланд. През януари в България дойде френският министър по европейските въпроси, припомни той.

Има риск както за Русия, така и за страните които ѝ налагат разширяващи се санкции, коментира посланикът решението за евентуални нови санкции срещу Русия.  Според дипломата обаче тези рискове трябва да бъдат пренебрегнати, за да бъде променена политиката, водена от руския президент Владимир Путин:

Неговата стратегия за Крим беше толкова бърза и успешна, че той сигурно мисли, че Европа иска съюз, че е нещо много слабо, което няма никаква воля. Ние имаме нужда да го спрем, да му покажем , че сме против това поведение, че имаме червени линии, че имаме една воля, политическа, да го спрем. Затова искаме да се обединим, за да не сме зависими от такова поведение.

Икономическите отношения между ЕС и Русия са двустранни и руският бюджет също много зависи от продажбата на суровини за Европа, коментира дипломатът.

Путин е подкрепян от всички крайнодесните партии включително Франция, Белгия, Унгария и България

Тези партии всъщтност не са демократични, но и нямат никакъв респект към демокрацията и предпочитат една силна, дори агресивна власт, а не една демокрация или съюз като Европейския, който винаги изглежда малко слаб. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна