Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте детските романи на Астрид Линдгрен

Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общ доход.
Така твърди Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Затова, ако не ви се плаща данък общ доход, не го плащайте. Ако ви се иска да ходите заднешком, ходете заднешком.
Не живеем ли в свободна страна?
Единственото, на което смея да се надявам  -
пише Линдгрен преди смъртта си през 2002 г., – е, че съм допринесла, макар и  съвсем малко, моите малки читатели да станат по-човечни, отговорни и свободомислещи.
Според мен Астрид Линдгрен е постигнала целта си и нещо повече – поколения малки читатели, които вече се станали големи хора, остават белязани завинаги от срещата си с „Пипи дългото чорапче”. Мисля, че се научават да бъдат „нещотърсачи”.
„Пипи Дългото Чорапче“ е първата публикувана книга на Астрид Линдгрен. Историята е измислена през 1941 г. и е разказана за пръв път на седемгодишната й дъщеря Карин. През 1944 година Астрид Линдгрен изпраща ръкописа на издателство „Бониер“, но те го отхвърлят. Издателство „Рабен&Сьогрен“ го приемат и през 1945 г. излиза първата книга за „Пипи Дългото Чорапче“ с оригиналните илюстрации на Ингрид Ванг Нюман, които стават на по-малко популярни от литературния текст.
С „Пипи Дългото чорапче” започва панорамата на Астрид Линдгрен, която Радиотеатърът за деца ще излъчи извънредно през празничните дни по програма „Христо Ботев”. Преводът е на Вера Ганчева, драматизацията на Теодора Ганчева, а постановката е от 1988 година и е на Ребека Арсениева.
Слушайте детските романи на Астрид Линдгрен заедно с децата си от първи до шести май в осем часа сутринта.

Астрид Линдгрен е публикувала повече от сто книги, преведени на осемдесет и пет езика и издадени в сто и тридесет милиона екземпляра в целия свят.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна