Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две лодки с имигранти потънаха край гръцкия остров Самос

| обновено на 05.05.14 в 12:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души загинаха, десетки други са в неизвестност, след като лодки с имигранти потънаха край гръцкия остров Самос. 36 души са били спасени от бреговата охрана. Продължава мащабната спасителна операция на гръцките власти. Издирват се още около 30 души.

Спасените имигранти дават противоречива информация за броя на пътуващите в двете лодки, които потънаха. Възможно е трагедията да достигне до 100 души, които се издирват във водите на Егейско море.

Спасителната операция продължава повече от шест часа. В нея участват силите на Бреговата охрана и кораб на Европейската служба по защита на границите „Фронтекс”. Включиха се също военен кораб и хеликоптер. Доброволци-водолази търсят изчезналите имигранти във вътрешността на потъналите лодки. Има вероятност голяма част от имигрантите да не са успели да напуснат плавателните съдове и да са потънали с тях.

По неизвестни до сега причини двете лодки с нелегални имигранти са потънали за кратко време на 5 морски мили северно от остров Самос. Допуска се дори да са умишлено потопени от капитаните, за да не бъдат задържани от граничните власти. Двата плавателни съда, единият от които е модерна яхта, са потънали заедно и то бързо при хубаво време и слаб вятър.
Властите уточняват националността на спасените имигранти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени