Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Част от българите в Гърция ще гласуват за кандидати на гръцки партии

На изборите за Европейски парламент в Гърция ще гласуват и българи. Те са 18 процента от европейците в страната. Общо 11 са секциите в Гърция, където българските граждани ще могат да гласуват на евроизборите. Въпреки това голяма част от нашите сънародници са заявили пред гръцките власти желание да гласуват за кандидатите на гръцките партии.

Българите, които са включени в избирателните списъци в Гърция, са втора по численост група след британците. Следват ги германците и румънците.
В посочената бройка на гръцкото министерство на вътрешните работи не са включени българите с двойно гражданство, повечето от които също ще изберат да гласуват за гърци, вместо да отидат българските секции. Двойният вот е забранен от закона и гласоподавателите ще подписват клетвена декларация, че не са гласували на друго място.
Една от причините българи да предпочетат да дадат вота си за гръцките кандидати е силната предизборната кампания в Гърция, където кандидатите се борят за всеки глас, докато българските партии явно не проявяват интерес към гласовете на българите в Гърция.
Европейското законодателство позволява всички европейски граждани, които живеят в Гърция, да гласуват и на общинските избори, които са седмица преди евровота. Няма информация за броя на българските граждани, които ще участват на местния вот в Гърция, но те сигурно ще са повече от тези на евроизборите, поради удобството на изборните секции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени