Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дийпак Чопра: Близо 80% от лекарствата, които се използват, имат маргинален или никакъв ефект

Дийпак Чопра
Снимка: Inspire Talks

Д-р Дийпак Чопра е в България, а срещата с него е в НДК от 18:30 часа, тази вечер. Роденият в Ню Делхи д-р Чопра доказа, че и един източен гуру, при това доктор по професия, може да се превърне в звезда от международен мащаб. Неговите книги са превеждани на много езици, в това число и на български.

Аз не продавам надежда и не харесвам термина алтернативна медицина. Това е интегративна медицина, основана върху биологичните системи. Тя е базирана върху много солидно изследване, което включва генетиката и невропластичността. Гледаме на човешкото тяло като на система, а не като на сбор от молекули. Тоест, не просто като на физическо тяло, а като поле на съзнание, интуиция, енергия, въображение, а тези неща се променят в опита. Продаването на надежда е оксиморон - стилистически израз на съчетаване на две невъзможни неща. Надежда или имаш, или нямаш. Човек трябва да е независим едновременно от надеждата и от отчаянието. Защото всъщност надеждата е знак на отчаянието. Ако не си отчаян, не търсиш надежда.

Според Чопра позитивните мисли стимулират тялото към здраве и дълголетие: 

Ако мислите ни са в посоката на любовта, съчувствието, обичта, радостта, мира, самообладанието, това ни свързва със системите на живота, които подтикват мозъка ни да продуцира механизмите на самовъзстановяване. Те се задействат и на химично, и на неврологично ниво. В науката се прави разлика между биологическа, хронологическа и психологическа възраст. Наскоро направихме изследване в нашия център върху група от хора, които преминават през практики на саморефлексия, трансенденция, самоосъзнаване, йога, техники за дишане и медитация. Те променят микробайома си, което е 99 процента от тялото. Ние можем да покажем на клетъчно ниво повишаването на един специфичен ензим, който контролира биологичната възраст. Също така сътрудничим с Университета в Калифорния и Харвард в изследвания, с които искаме да проверим дали тези ензими имат отношение към генетичната заложеност.

Според Чопра държавата също е фактор за личното благосъстояние на хората:

Ако държавата обръща внимание на благосъстоянието ще се спестят много повече пари. Сега най-много пари се харчат за фармацевтика, а близо 80 процента от лекарствата, които се използват, имат маргинален или никакъв ефект. Също така се правят много ненужни хирургични интервенции, най-вече сърдечни, в това число байпаси, гръбначни операции, отстраняване на яйчници или матка. А близо 36 процента от болничните пациенти страдат от т.нар. "болести", причинени от медицински лечения. Затова мисля, че ако се доверим на статистиката, ще се убедим, че лайфстайлът - начина на живот, може да предотврати много болести и даже да преобърне някои хронични състояния. А начинът на живот включва менажиране на стреса, упражнения по спане, движения, емоционално благосъстояние и добра диета.

Не казвам на хората да спрат да взимат лекарства. Освен ако ги взимат без причина или когато са им изписани, без да има нужда да им ги изписват. Има повече смъртни случаи в болниците, при така нареченото традиционно фармацевтично лечение, отколкото при лечение с холистични методи. 

Според Дийпак Чопра по-малко от 1% от човечеството се е събудило за своите интуитивни творчески, еволюционно заложени импулси:

Ако не ги развиваме ще сме подвластни на самоунищожението на видовете, на технологията на механизираната смърт и на всички диаболични технологии, които могат да унищожат планетата. Например, ако изчезнат насекомите от планетата, до 5 години животът на земята ще изчезне. Но ако изчезнат хората, животът на планетата ще се съживи. Хората се превръщаме в хищник. Ние сме като ракови клетки, които се умножават и унищожават планетата. И ако не се събудим за онази част от самите нас, която не е фрагментирана, природата ще стигне до извода: "Човешкият експеримент е интересен, но не проработи добре".

Интервюто е реализирано със съдействието на Inspire Talks, по чиято покана д-р Дийпак Чопра е в България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна